Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju gripna - planerade mörda Lars Vilks

Sju personer har gripits på Irland misstänkta för en mordkomplott mot konstnären Lars Vilks. Vilks har tidigare mordhotats efter en karikatyr av profeten Muhammed som publicerades i Nerikes Allehanda.

Komplotten avslöjades efter en utredning där både FBI och CIA var inblandade, enligt nyhetsbyrån TT.

– Under utredningen har An Garda Síochána (den irländska polisen) arbetat nära ihop med polismyndigheter både i USA och i flera europeiska länder, skriver den irländska polisen i ett pressmeddelande. 

De sju, som uppges vara mellan 20 och 50 år från Marocko och Jemen, greps i städerna Waterford och Cork på onsdagsmorgonen, enligt ett pressmeddelande från irländsk polis.

Enligt senare uppgifter ska en amerikansk kvinna ha åtalats för att ha planerat att mörda en svensk man och att denne skulle vara Lars Vilks.

Kvinnan heter Colleen LaRose och kallas Jihad-Jane.

Både Vilks och NA:s chefredaktör Ulf Johansson mordhotades efter publiceringen i september 2007 av profeten Muhammed som rondellhund. Abu Omar al-Baghdadi, en av ledarna för al-Qaida i Irak, utfäste en belöning till den som mördade Lars Vilks och Ulf Johansson.