Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju miljoner kronor måste sparas

Skolorna och förskolor måste minska utgifterna med sju miljoner totalt i kommunen i år. Varje rektor har i uppgift att föreslå åtgärder samt visa på konsekvenser. Sedan ska politikerna ta ställning hur man ska göra.

Ute på kommunens rektorsområden håller man på att ta fram förslag på en organisation som sammanlagt ska kosta sju miljoner kronor mindre i år. Samtidigt vill politikerna ha en konsekvensbeskrivning.

– Det är inget som är presenterat för nämnden ännu. Det som finns är egentligen arbetsmaterial. Det är mycket som ska vägas ihop och vi jobbar med det, och det ska vara klart den 22 februari säger Susanne Stenlund (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Alla skolor kvar

En väg för besparingar är dock stängd, och det är att lägga ned en skola.

– Vi i fullmäktige har tagit beslut om att alla skolor ska vara kvar på orterna. Det kan dock innebära att man gör förändringar på skolor, säger Susanne Stenlund.

En miljon kronor tas bort genom att man slopar personalpoolen inom barn- och utbildningsförvaltningen. Det beslutet tas redan i nämnden nu på måndag. För att klara resten måste man ta hänsyn till många faktorer.

Väga in kritiken

– Det är viktigt att väga in den kritik som har kommit från Skolinspektionen. Vi ska svara på hur vi hanterar den. Det får inte vara tomma ord utan det måste stå för något. Det handlar om att följa lagar och förordningar, säger Susanne Stenlund.

Att plånboken blir tunnare kommer självklart att märkas i verksamheterna.

– Vi måste ha en allvarlig politisk diskussion om vad vi vill med skola och barnomsorg i Laxå. Vad kan vi göra för pengarna som gynnar invånarna på bästa sätt, och framför allt att eleverna får det som de behöver, säger Susanne Stenlund.