Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju partier i Laxå har lämnat in valsedlar

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Sju partier i Laxå har skickat in valsedlar till valmyndigheten inför höstens val till kommunfullmäktige.

De sju partier som ställer upp i kommunvalet i Laxå kommun är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Socialdemokraterna har 21 namn på sin lista till kommunfullmäktige. Första namnet är Tommy Holmquist, som i dag är kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har jobbat på som vanligt. Det är något färre namn i år än vid tidigare val. Vi har en del nya namn och vi har en varvad lista med kvinnor och män, säger Roland Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Laxå.

Det är fyra olika S-föreningar som har nominerat kandidater till listan.

– Vi har försökt att få representation från olika orter i kommunen, säger Roland Karlsson.

Vänsterpartiet har i år 15 namn på sin lista. Etta på listan är Klas-Göran Vilgren.

– Vi har lyckats att få en lista bland medlemmarna och det gick ovanligt lätt. Vi har fått tre nya namn på listan, säger Klas-Göran Vilgren, ordförande i Vänsterpartiet i Laxå och som helst hade sett att en yngre kvinna hade stått som förstanamn, i stället för han själv.

Centerpartiet ställer upp med 14 namn på sin vallista. Förstanamnet på listan är Nils-Olof Tivemyr.

– Det har gått bra. Vi har fått fyra nya namn på listan. Vi har gått efter geografin. Representation från ytterområdena är viktigt att ha med. Jag tycker vi har ett stabilt lag, säger Arne Augustsson, partiföreträdare och ordförande för Centerpartiet i Laxå.

Kristdemokraterna har 14 namn varav två namn är nya medlemmar.

– Vi har en varvad lista med 14 namn. Vi siktar på att få minst sex mandat i kommande val. I dag har vi fyra. Det innebär att sex ordinarie ledamöter kommer in i fullmäktige och tre stycken ersättare, säger Bo Rudolfsson, partiföreträdare och ordförande för Kristdemokraterna i Laxå.

Moderaterna har 9 namn på sin lista, varv två namn är nya. Namnen har spridning på flera orter i Laxå kommun.

– Vi behöver alla nya krafter och vi behöver fler medlemmar, säger Ylva von Scheele, ordförande för Moderaterna i Laxå.

Moderaterna siktar på att få minst 6 mandat i kommunfullmäktige.

Folkpartiet har åtta namn på sin vallista. Listan toppas av Gunnar Tingö som är partiföreträdare för Folkpartiet i Laxå.

– Vi har haft en öppen nominering och ett nomineringsmöte. Det är några färre namn på den här listan och vi har inget nytt namn, säger Owe Österberg, ordförande för Folkpartiet i Laxå.

Miljöpartiet ställer upp med sex namn på sin vallista. Överst på listan står Sara Pettersson, lokalt språkrör och ordförande i Miljöpartiet i Laxå.

– Listan är något längre inför det här valet än förra valet. Det är väldigt roligt. Vi har ett nytt namn på listan. Vi är det yngsta partiet och vi börjar växa, säger Sara Pettersson, som startade Miljöpartiet i Laxå år 2006. Samma år ställde partiet för första gången upp i kommunvalet i Laxå och fick ett mandat.

Flera avhopp har skett under mandatperioden 2010–2014

14 ordinarie ledamöter av totalt 31 har under den senaste mandatperioden lämnat sin plats i kommunfullmäktige.

Det är flera ledamöter i kommunfullmäktige som under den senaste mandatperioden från 2010 till i dag har hoppat av. Totalt handlar det om 14 personer från tre olika partier, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Det parti som har haft flest avhoppade ledamöter är Socialdemokraterna där sju personer har lämnat sin post som ordinarie ledamot.

– Ja, tyvärr. Det är till exempel utflyttning och jobb som är orsakerna. Det tar tid att vara politiker, säger Roland Karlsson, ordförande i Socialdemokraternas lokalavdelning i Laxå.

Därefter kommer Kristdemokraterna där fyra personer har valt att lämna sin plats.

– Det är tråkigt. Men livssituationer förändras och då är det politiken som får stå tillbaka. Det är tufft att vara kommunpolitiker. Det handlar om att jobba på kvällar, läsa handlingar och stå till svars för tagna beslut, säger Bo Rudolfsson, partiföreträdare för Kristdemokraterna i Laxå.

I Centerpartiet valde alla de tre ordinarie ledamöterna i kommunfullmäktige att lämna sin plats.

– Det är inte bra, men det var en tillfällighet. Det var arbete och personliga orsaker som gjorde att ledamöterna lämnade sina platser, säger Arne Augustsson, partiföreträdare för Centerpartiet i Laxå.

De tre partierna har lämnat in sina vallistor och ser fram emot höstens val.