Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukdomar fällde Tisaren: "Lika bra ta all skit på en gång"

Schweiziska supertrion hade redan tackat nej. Två tunga sena sjukdomsåterbud förstörde alla Tisarens chanser att nå sitt mål i Tiomila.

Tre av OK Tisarens vassaste löpare – VM-guldmedaljörerna Matthias Kyburz, som EM-laddar, och Matthias Merz, som ska bli pappa i dagarna, och förre landslagslöparen Jonas Mathys – hade redan tackat nej till årets Tiomila, och klubbens målsättning hade sänkts till en topp 25-plats.

Då åkte Gustav Hindér, som skulle ha sprungit den viktiga förstasträckan, och klubbens ende svenske herrlandslagslöpare Daniel Attås på förkylningar och tvingades lämna återbud med kort varsel. Attås så sent som halvtimmen före start.

– Det var tur i oturen ett år när vi redan hade schweizarna borta, det är lika bra att ta all skit på en gång och röra runt i laget. Nu fick vi in många unga killar som fick chansen att få rutin inför framtiden, säger Tomas Hallmén, ledare i Tisaren som sprang niondesträckan.

Sjukdomarna gjorde att lagledningen fick kasta in i sammanhanget orutinerade Sebastian Agerhäll, 21, och Martin Särnbrink, 19, i laget – och byta positioner på sju av tio sträckor. Bland annat fick Agerhäll fick ta den klassisk sträckan "långa natten", JVM-aktuella Filip Jacobsson fick ta förstasträckan och Johan Aronsson fick springa den viktiga andrasträckan i stället för korta sträcka fem.

– Agerhäll gjorde det bra, han skulle ju inte alls ha sprungit i förstalaget och fick göra i princip hela sträckan själv. Och Särnbrink gjorde det fantastiskt bra, han sprang bäst i hela laget och tappade bara en halvminut mot täten, säger Hallmén.

Bra individuella insatser, alltså. Men som lag räckte Tisaren inte alls till efter alla återbud.

Jacobsson växlade som 38:a efter första sträckan, 3.15 efter täten, men sedan halkade laget längre och längre efter. Aronsson tappade nio minuter på andra sträckan, Oskar Andrén fyra på tredje och Agerhäll 16,5 minuter på långa natten. När avslutaren Jonas Merz korsade mållinjen efter tio sträckor hade det gått över en timme och 14 minuter sedan regerande världs- och Europamästaren Jonas Leandersson firat segern på Lugnets skidstadion med lagkompisarna i Södertälje-Nykvarn, och Tisaren fick nöja sig med en 42:a-plats.

– Vi hade sagt topp 25 innan Attås och Hindérs återbud, men med det här laget är det orealistiskt att vara med så högt upp. Och tittar man på täten har de landslagsstjärnor på nästan varenda sträcka, säger Hallmén.

Några riktiga toppinsatser blev det dock av de lokala löparna. VM-orienteraren Martin Regborn var bara två sekunder från att växla i ledning efter förstasträckan för Örebroklubben Hagaby, men fick ge sig i spurtstriden mot Haldens spanjor Antonio Martinez Perez. KFUM Örebros Per Sjögren gjorde också en urstark insats och var tolva där, bara 1.18 efter täten och före många av världens bästa lag.

I slutändan blev KFUM Örebro 68:a och Hagaby 76:a, 1.59 respektive 2.10 bakom täten.

Garphyttans Filip Dahlgren, som jagade första segern på 65 år åt sitt IFK Lidingö, fick nöja sig med en fjärdeplats efter att Florina Schneider och Hector Haines på två första sträckorna tappat 3,5 minuter. Dahlgren sprang ikapp över minuten på täten på åttonde sträckan, och avslutarna Mårten Boström och Fredrik Bakkman förde upp laget till en slutgiltig fjärdeplats.