Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukdomen höll på att krama livet ur Anna-Maria

Tröttheten, illamåendet och huvudvärken hade kommit smygande i flera år. Till slut sov hon tjugo av dygnets tjugofyra timmar. Då fick Anna-Maria Lundström, 26, sin diagnos: Kortisolsvikt.

Det har gått drygt fem år sedan Örebrostudenten Anna-Maria Lundström äntligen fick besked om vad det var som långsamt kramade livet ur henne. Nu ser tillvaron väldigt annorlunda ut: Som första elev på Örebro universitets kammarmusikprogram är hon på utbytesstudier i Brasiliens huvudstad Brasilia.

– Tidigare har det bara varit möjligt för de som läser till lärare och de som går jazz- och rockprogrammet, berättar Anna-Maria.

Redan som sexåring började hon spela fiol och musiken spelar i dag en central roll i hennes liv.

Men vi börjar några år tillbaka i tiden.

I femte klass slutade Anna-Maria att följa sin utvecklingskurva. Hon tappade aptiten, förlorade vikt och var till slut väldigt smal.

Sedan småbarnsåldern har hon lidit av astma och i gymnasieåldern tilltog problemen. Den medicinering med Pulmicort hon under många år hade haft i relativt låg dos ökades till max och kompletterades med otaliga omgångar kortisontabletter.

– Jag åkte fram och tillbaka till sjukhuset med andningsbesvär och jag vet inte hur många olika, förvirrade behandlingar jag fick under den tiden. Jag hann inte avsluta den ena dosen förrän nästa läkare hade en annan åsikt och ändrade doseringen.

Tröttheten och värken i hela kroppen tilltog.

– Hjärnan blev bara dimmigare och dimmigare i takt med att jag blev tröttare och tröttare.

Upprepade läkarbesök hjälpte föga. Hon ansågs vara deprimerad, ha magkatarr och rekommenderades att ta promenader för att bli piggare.

Samtidigt som sjukdomen eskalerade.

– Sista veckorna innan jag äntligen kom till rätt läkare sov jag ungefär tjugo timmar om dygnet. Anna-Maria Lundström lider av sekundär binjurebarkssvikt, kortisolsvikt.

– Läkarna misstänker att det kommer från alla kortisonbehandlingar som jag har fått på grund av astman.

I dag äter hon medicin fyra gånger om dagen, håller sjukdomen i schack och siktar på att efter avslutade studier kunna leva på sin musik och sin fotografering. Om ett år är hon klar med sin kandidatexamen.

I dagarna kom boken ”Diagnos: Kortisolsvikt” ut. Sjutton berättelser om livet före och efter diagnosen. Anna-Maria Lundström är en av medförfattarna till boken.

– Jag hoppas att boken resulterar i att denna ovanliga, men väldigt allvarliga sjukdom, blir mer uppmärksammad – framför allt inom sjukvården.

– Jag har alldeles för många gånger behövt berätta för läkarna vad det är för något då de inte har hört talas om det.

Fakta

Källa: Svenska Endokrinologföreningen