Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukskriven man tvingadesjobba heltid - tog sitt liv

En sjukskriven man var tvungen att arbeta heltid, eller byta bransch.
Då tog han sitt liv.

Annons

Mannen behandlades i länets sjukvård, och det är anhöriga till honom som uppger till Socialstyrelsen att det var kontakten med Försäkringskassan som fick mannen att begå självmordet. Mannen led av en långvarig och svårbehandlad depression. Han var sjukskriven på både hel- och deltid, beroende på hur mycket han orkade arbeta.

Enligt de anhöriga fick mannen ett samtal från försäkringskassan med information om att var tvungen att ställas inför hela arbetsmarknaden om han inte kunde jobba heltid med sitt dåvarande jobb. Han mådde mycket dåligt av beskedet, och kände oro för att få byta bransch. Några veckor senare tog han sitt liv.

Enligt företagshälsovården har försäkringskassans agerande bidragit till en ökad stress och ångest hos patienten. Men enligt försäkringskassans dokumentation framgår det inte att man diskuterat byte av jobb med mannen.

Socialstyrelsen anser att en tydligare vårdplanering utgående från patientens livssituation, innehållande diskussioner i samverkan med anhöriga borde ha inletts. Socialstyrelsen har också synpunkter på att det brister i samverkan mellan företagshälsovården och försäkringskassan.

Annons