Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjunger för att må bra

Vinden och snöfallet tilltar utanför. Men det är det ingen som tar någon notis om i gamla församlingshemmet. Herr Rönnerdahl dansar på Sunnanö, i Evert Taubes somriga visa där alla deltagare i Må bra-kören stämmer in.

Ett 30-tal personer har slagit sig ned i en halvmåne framför ledaren Anders Ekstrand och pianot. Träffen inleds med flera uppmjukningsövningar.

I bortre hörnet, tillsammans med körens tre övriga män, återfinns Anders Landerholm. Han deltar för första gången och säger sig enbart ha sjungit för sig själv hemma i källaren tidigare. Han är pensionär och en aktivitet mitt på förmiddagen passar honom perfekt. Kjell Sjökvist, på stolen intill, tillhör dem som påverkat honom att komma. Kjell började i kören förra onsdagen och beskriver första träffen som kanonbra.

Anders Landerholm bläddrar febrilt i sånghäftet för att hitta nästa sång, dansbansklassikern Margaretha. Systrarna Kers-tin Gustafsson och Birgitta Wallenlöv tar i extra i refrängen från sin plats på första bänkrad. De tycker verkligen om att sjunga och intygar att de också blir glada av det, något som ju ingår i Må Bra-konceptet.

Ledaren Anders Ekstrand startade först en kör i Lekeberg. Nu vill han återupprepa succén i Kumla. Han har tagit del av flera studier som påvisar det positiva med att sjunga; träning för muskler och lungor, ett gladare och friskare sinnelag och ökad livslängd. För att bara nämna något. I Helsingborg pågår just nu ett försök med att skriva ut körsång på recept, på samma sätt som motion redan ordineras.

Nästa sång: Himlen är oskyldigt blå av Ted Gärdestad. Den har Inger Persson önskat sig. Hon har sjungit den tidigare med en annan kör och efter att Anders Ekstrand först spelat den en gång på pianot stämmer alla upp i sången.

Ibland lämnar Anders Ekstrand pianot, för att istället ta plats framför kören. Han säger att han genom att inte hela tiden ge körmedlemmarna stöd av musik, lär dem att intonera, att hålla kvar den rätta tonen.

Ur fleras medhavda väskor stickor det upp kaffetermosar. Snart är det dags för fika. Och nästa onsdag samma tid, då träffas säkert många av dem igen.

Fotnot: Må Bra-kören är ett friskvårdsprojekt i samarbete med Studiefrämjandet och Kumla kommun.