Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska andra få se vem du skickar e-post till?

Du kanske inte alltid vill att omgivningen ska veta vem du skickar e-post till.

Annons

Då raderar du mejlet. Men tro inte att du får ha dina kontakter i fred! Enligt en EU-lag ska sådana uppgifter lagras i minst sex månader. Myndigheter ska också kunna kolla vem du har ringt eller sms:at till. Och en av de drivande bakom denna lag är invald i riksdagen för Örebro län, den förre justitieministern Thomas Bodström.

Dessbättre har Thomas Bodström inte fått som han vill. På torsdagen fälldes Sverige i EU:s domstol, för att regering och riksdag ännu inte har införlivat EU:s datalagringsdirektiv i svensk lagstiftning.

Men avsaknaden av en sådan lag är inte så mycket att sörja över. Det är tvärt om bra att regeringen och justitieminister Beatrice Ask vänder på varenda sten för att skydda enskilda människors rätt till ett privatliv så mycket som möjligt – att införliva direktivet på ett sätt som blir så urvattnat som det bara går.

Regeringen har fått mycket stryk för FRA-lagen.

Men rätt ska vara rätt. Den här gången har regeringen agerat till förmån för enskilda människor integritet, till skillnad från Thomas Bodström och Socialdemokraterna.

För en tid sedan gjordes en undersökning i Tyskland – som tidigt började tillämpa datalagringsdirektivet.

Mer än hälften av deltagarna svarade att de skulle akta sig för att ringa psykologer, drogavvänjningskliniker eller relationsrådgivare på grund av datalagringsdirektivet. Elva procent svarade att det redan hade hänt att de avstått från att ringa vissa telefonsamtal eller skicka en viss typ av meddelanden.

Polisen tycker naturligtvis att det är praktiskt att kunna ”beställa” kontaktuppgifter vid misstankar om brott. Men det ska vägas mot att människor blir oroliga för hur uppgifterna används. Och det finns alltid en risk för missbruk, att någon med tillgång till känsliga uppgifter läcker vem som har ringt till vem.

Brott ska bekämpas genom att spana på misstänkta personer, inte genom att registrera vad varenda mobiltelefonanvändare och varenda datoranvändare har för sig.

Thomas Bodström tycker att han gjorde något bra när han drev igenom datalagringsdirektivet. Den liberale EU-parlamentarikern Alexander Alvaro beskriver direktivet som en katastrof.

Datalagringsdirektivet blir snart en fråga för Cecilia Malmström, ny EU-kommissionär för rättsliga frågor. Det vore bra om hon lade fram förslag till förändringar av direktivet, i god tid innan det ska införlivas i svensk lagstiftning.