Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska kaffet behöva ta slut innan vi förstår allvaret?

Även om de största direkta effekterna av klimatförändringarna sker runtom i världen, så ser vi en början till det här i Sverige också. Majoriteten av maten vi äter kommer från någon annanstans i världen, så klimatförändringarna kommer påverka oss mer i framtiden. Frågan är egentligen hur värd ens morgonkopp kaffe är att kämpa för.

Klimatkrisen är inte ett individuellt ansvar. Ska vi undvika en katastrof – och utslagna kaffeplantager – kommer det krävas åtgärder på en samhällsnivå. Extra moms på de produkter som överkonsumerar jordens resurser och mindre moms på Fairtrade och ekologisk-märkta produkter vore en bra början. Både som allmän uppmaning och en direkt styrning av våra konsumtionsvanor.

Världen och mänskligheten kan inte vänta, klimatförändringarna kostar för mycket och vi har bara sett början. Även alla ekonomiskt medvetna i våra politiska partier borde ställa upp på dessa krav.

”Miljömedveten ekonom”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel