Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska Kinas diktatur få tränga in i Sverige och Örebro?

I den bästa av världar leder internet till att fria tankar och idéer om demokrati tränger in även i diktaturer. I den sämsta av världar så tränger diktaturens censur in även i de mest väletablerade demokratier. Kina tänker sig att göra det sistnämnda. Vill vi tillåta det? Eller gör förhoppningarna om ökad svensk export att vi bortser från Kinas strävan?

Annons

Journalisten Jojje Olsson var tidigare stationerad i Kina. Men 2016 drogs hans visum in. Han fick inte ens resa tillbaka för att städa ur sin lägenhet. Så nu arbetar han i Taiwan – en sprudlande demokrati som ständigt tvingas leva med ett militärt hot från stormakten Kina. Men samtidigt är Taiwan en bra utsiktspunkt för den som vill följa utvecklingen i Kina.

Nu har han gett ut boken "De kidnappade Kinasvenskarna". Där ger han en detaljerad skildring av fallen Gui Minhai (som fortfarande sitter fängslad) och Peter Dahlin – som släpptes efter att ha gjort en påtvingad "bekännelse" i kinesisk tv. Gui Minhai gav ut böcker om kinesiska toppolitiker. Peter Dahlin gav stöd åt det civila samhället i Kina, till exempel utbildades "barfotaadvokater" som kunde agera vid lokala tvister. Tanken att hamna i ett hemligt kinesiskt fängelse är skrämmande nog. Men framför allt är boken en larmsignal om den kinesiska diktaturens strävan efter att skrämma till tystnad utanför landets gränser.

Men framför allt är boken en larmsignal om den kinesiska diktaturens strävan efter att skrämma till tystnad utanför landets gränser.

Att kommunistiska diktaturer bedriver propaganda som är riktad utomlands är i och för sig ingenting nytt. En gång i tiden sändes svenskspråkiga program från flera radiostationer i Sovjetunionen. Bokförlag i Moskva gav ut böcker av massmördarna Lenin och Stalin som såldes vidare av det svenska förlaget "Arbetarkultur" som var knutet till det svenska kommunistpartiet.

Propaganda förekommer även i dag. Såväl Kina som Ryssland satsar på tv-sändningar och internetpropaganda på engelska. Den har blivit mer raffinerad än de dagar då Radio Moskvas svenska sändningar på 70-talet förklarade invasionen av Tjeckoslovakien som en hjälpinsats. Fast ibland är inte heller dagens propaganda så raffinerad. Någonstans i Kina finns en bloggande svensk som sprider en kinesisk propaganda som får Radio Moskvas sändningar på 70-talet att framstå som BBC-klass.

Men det riktigt skrämmande är när propagandan smyger sig in utan att vi märker det. Jojje Olsson skriver bland annat om en kinesisk lag som innebär att "utländska individer eller grupperingar" som hotar Kinas säkerhet kan hindras från att lämna landet. Det är standard bland diktaturer att betrakta avvikande åsikter som hot mot säkerheten.

Men det riktigt skrämmande är när propagandan smyger sig in utan att vi märker det. Jojje Olsson skriver bland annat om en kinesisk lag som innebär att "utländska individer eller grupperingar" som hotar Kinas säkerhet kan hindras från att lämna landet. Det är standard bland diktaturer att betrakta avvikande åsikter som hot mot säkerheten. Jojje Olsson beskriver hur kollegor som är stationerade i Kina avstår från att rapportera om känsliga frågor för att inte irritera myndigheterna. Det innebär att det du läser och hör om Kina i svenska medier påverkas av Kinas skrämseltaktik. När Jojje Olsson skulle föreläsa för den svenska handelskammaren i Taipei hörde en svensk företagare av sig med budskapet: Ställ in föreläsningen! Den skadar svenska intressen!

I FN:s råd för mänskliga rättigheter skulle EU-länderna göra ett gemensamt uttalanden om den kinesiska regimens kampanj mot oberoende organisationer. Men Grekland blockerade uttalandet. I just Grekland har Kina gjort stora investeringar. Bland annat har ett statligt kinesiskt företag blivit majoritetsägare i Greklands största hamn.

Sådant måste vi tänka på även här i Sverige. Till exempel kan det vara frestande att låta en kinesisk investerare bygga ett spår för snabbtåg från Stockholm till Oslo som passerar Örebro. Men erfarenheten från Grekland visar att Kina kan utkräva ett politiskt pris för den typen av investeringar.

När regeringen presenterade sin utrikespolitiska deklaration i förra veckan var tonen mot Kina nästan provokativt hovsam. Och Gui Minhai nämndes inte över huvud taget.