Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska vi tro på personalen eller de som skuldsatt Regionen med 500 miljoner?

Personalen säger: Det är kris på akuten! Det är kris på ambulansenheten! Det är kris på BB!

Regiondirektör Rickard Simonsson säger: Regionen har visat sin styrka!

Majoritetspartierna S, C och KD säger: Framtidens vård finns i Lindesberg! Det är ingen fara för patientsäkerheten!

Bor vi verkligen på samma planet? Vem ska man tro på, personalen som jobbar eller de som skuldsatt Regionen med 500 miljoner? Är det bara jag som tycker att de i och med detta har förverkat sin trovärdighet? Särskilt om man grottar ner sig lite i rapporten som Vårdförbundet kom med 2018. Rapporten som gav lite väsen om sig just när den kom, men som nu har fallit i glömska trots att den är skrämmande. Mest skrämmande är faktiskt att det är tyst om den. För här måste ju grundfelet med den dåliga ekonomin samt kriserna ligga.

Dessa siffror är så alarmerande och genanta för politikerna så att de naturligtvis inte vill kännas vid dem.

Rapporten visar att Regionen under åren 2010-2017 ökade sin administration med 75 procent. Sug på den siffran ett tag. Jämför den sedan med hur mycket Vårdförbundets vårdyrken ökade med, nämligen 4,5 procent. Ja, du läste rätt. Fyra komma fem. Sedan kan du roa dig med att räkna på hur mycket denna administration har kostat och fortfarande kostar.

Dessa siffror är så alarmerande och genanta för politikerna så att de naturligtvis inte vill kännas vid dem. De visar tydligt vilka det är som styr, och det är inte politikerna (trots att de själva inte vill kännas vid ordet tjänstemannastyre). För jag skulle vilja höra ett enda parti säga att detta är rimligt. Jag skulle tippa på att varenda politiker som satt i regionstyrelsen under 2010 till 2017, oavsett majoritet eller minoritet, rodnar när de läser rapporten. För har vi fått 75 procent bättre och effektivare vård? Det enda vettiga vore att alla partier kastade sig på motionspennorna och krävde en rejäl utredning om vilken administration som verkligen ger mervärde för patienterna och sedan gjorde sig av med resten.

Vi har lika många ambulanser nattetid nu som för 45 år sedan, men dubbelt så många invånare.

Föralldel, jag kan förstå att administrationen måste få sitt. Läkarna måste ju avlastas så att de kan ägna sig åt att vårda patienter. Men hoppsan – det visar sig att just de administratörerna inte ökat. De har minskat. Det är chefer, handläggare, IT och strateger som ökat.

Slutligen – denna tro på att centralisering skulle lösa personalproblem är motbevisad tusen gånger. Det är ju precis tvärtom. Personalen flyr därför att jobbet blir för jobbigt när fler hamnar på samma ställe. Barnmorskorna från Karlskoga till exempel, som man hoppades skulle flytta med till Örebro. Gjorde de det? Nej, de sa upp sig. Ambulanspersonalen säger: Vi har lika många ambulanser nattetid nu som för 45 år sedan, men dubbelt så många invånare. När man nu stänger ner Lindesbergs akut nattetid blir det ännu fler transporter från norra länsdelen. Och akuten i Örebro belastas med ännu fler patienter. Det känns som rena självskadebeteendet. Personal som trivs stannar kvar, de som inte trivs säger upp sig. Så enkelt är det.

Ni får faktiskt inte applåder för att ni skuldsatt oss med 500 miljoner. Gå ut med ett löfte om att drastiskt minska administrationen för att få budgeten i balans och lova att inte dra ner på Karlskoga och Lindesbergs lasarett. Då kanske vi kan tro er. Och kanske kan ni få behålla personalen, till gagn för hela Örebro län.

Titti Hansson

Nora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel