Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadad panna stoppar Korsnäs

Korsnäs Frövi kommer att åtgärda de skador som uppstod i sodapannan i januari i år. Ett nytt rörsystem har beställts och kommer att installeras under senvåren.
– Kostnaderna för rörsystemet beräknas till tolv miljoner kronor, säger vd Christer Simrén. Till detta kommer arbetskostnader.

Arbetena kommer att inledas vecka 21. Produktionen kommer att ligga nere tio dagar. Under den här tiden kommer också det årliga underhållsstoppet att hållas.

Haveriet i sodapannan i början av året innebär att massa- och kartongproduktionen stod stilla ett antal dagar. Det ofrivilliga stoppet innebar ett produktionsbortfall på 7 000 ton kartong.

– I och med att skadorna i sodapannan inte är helt åtgärdade påverkas kartongproduktionen, säger Christer Simrén. Vi har en produktionsbegränsning på tre procent. Vi klarar att tillverka alla kvaliteter och vi klarar också att leverera de order vi har.

Minskade energikostnad

Korsnäs har investerat många miljoner i anläggningarna i Frövi och Gävle de senaste åren. Mycket av satsningarna handlar om att minska energikostnaderna. I Frövi har oljeförbrukningen minskat radikalt på senare år. Satsningarna på energisidan fortsätter.

– Nu är det Gävle som piroriteras. Vi håller på att bygga en ny indunstningsanläggning för massafabriken, Det är en investering på 570 miljoner kronor. Anläggningen ska tas i drift i maj i år, säger Christer Simrén och fortsätter:

– Häromdagen sade kommunfullmäktige i Gävle till vår gemensamma satsning på en ny biobränslepanna. Det är en investering på 1,8 miljarder kronor. Anläggningen ska byggas på vårt industriområde.

Syftet med investeringen är att från 2013 säkra leverens av miljövänlig ånga och el till Korsnäs samt fjärrvärme till Gävle Energis kunder.

Den nya biobränsleanläggningen innebär att Korsnäs oljeförbrukning kommer att minska ytterligare samtidigt som elproduktionen och användandet av spillvärme från Korsnäs ökar.

– Vi räknar med att oljeförbrukningen kommer att minska från 44 000 kubikmeter till 4 000 kubikmeter när nya indunstningen och biobränslepannan tas i bruk. Därmed minskar vi utsläppen av koldioxid från 125 000 ton till 10 000 per år.