Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skapa central för svinnmat i Örebro

Precis som Åternyttan tar tillvara möbler och andra saker som människor slänger och sedan säljer dem vidare via hjälporganisationer, skulle Örebros mataffärer organiserat ha någon sorts central där affärerna lämnar in svinnmat som istället för att kastas kan säljas/ ges vidare till stans medborgare. På det viset skulle dels matsvinn minska – och dels ges plats i affärer för fräscha matprodukter eftersom det blir enklare att rensa vidare det som datumet är på väg att gå ut på. Jag vet att många affärer redan har små lådor eller dylikt där man säljer matsvinn mat. Mat skulle istället för att åka i soptunnan hämtas upp och säljas till lägre pris. Även grossister som restauranger med flera kunde komma och fynda bland produkter i svinnaffären.

Är ej så insatt i ämnets teknik, vet att Immanuelkyrkan hämtar svinnmat gratis från Axfoods och de erbjuder sedan matkassar till de fattiga och jag vet att kommunens kök köper sin mat i så kallade offentlig upphandlingar, där tar sedan kockarna tillvara på dessa råvaror på bästa sätt. Vet att affärer oftast använder containers med lås så att det inte fungerar med ’dumpstring’ (att hämta ätbar mat ur dessa containers på natten). Vet också att matsvinnet är en stor klimatbov i nutidssamhället. Då räknas in svinnet genom hela produktionskedjan: från odling och skörd, till konsumenters matrester.

En god idé ?

Hanna Sjöberg

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel