Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skapa fler konkreta program för marschen mot jämställdhet

Att vara född kvinna innebär att ens liv begränsas - mer eller mindre.
Att vara född man ger en rollen som norm och en större möjlighet att vara med och styra och ställa i samhället. Ett sakernas tillstånd som ses som nära nog naturgivet.

Annons

Kvinnor stängs ofta ute från att på lika villkor delta i beslutsfattandet. De tvingas dölja sina kroppar och ansikten för att inte väcka männens lustar. Här verkar både religiöst förtryck och strukturella faktorer åt samma håll.

Kvinnor och flickor i vissa länder riskerar att säljas som råvara till sexindustrin. Eller att som barnbrudar tvingas in i giftermål där de själva inte har någon talan.

Kvinnovåldet i nära relationer är skrämmande vanligt. Också sexuellt våld. Våldtäkter på allmän plats orsakar offren livslångt lidande och otrygghet och minskad rörelsefrihet för kvinnor i allmänhet.Många kvinnor lever i samhällen där rättssystemet underordnar dem. De ärver mindre än sina bröder och är mer eller mindre skyddslösa vid våldtäkter.

Kvinnor är måltavla i moderna krig. Massvåldtäkter och sexuell tortyr tillämpas av reguljära arméer och miliser vid olika krigsskådeplatser.

Att penetrera eller slita sönder

underlivet på kvinnor är ett effektivt sätt att samtidigt bryta sönder sociala och emotionella band och därmed skada det aktuella samhället också för framtiden.

I kriget i det forna Jugoslavien misshandlades och våldtogs minst 20 000 kvinnor. I Kongo har sedan 1996 cirka en halv miljon kvinnor råkat ut för samma bittra öde – som gör dem till levande döda.

Svenska Dagbladets ledarskribent Sanna Rayman ägnar sin krönika (28/2) åt denna vedervärdiga strategi. Hennes utgångspunkt är Marika Griehsels dokumentärfilm Kvinnornas krig.

I Kongo ser det hopplöst ut för kvinnor, skriver Rayman. I Afghanistan däremot är en positiv sidoeffekt av FN-insatserna att kvinnor och flickor kan vistas ute och gå i skolan.

Ur ett nationellt och globalt perspektiv är kvinnolivets problembild underpolitiserad. Detta trots att - något tillspetsat - hälften av världens befolkning möter hinder att nå sin fulla mänskliga potential.

I sin utrikesdeklaration snuddar utrikesminister Carl Bildt vid jämställdheten kopplad till ekonomisk utveckling. EU vill öka kvinnornas deltagande i beslutsfattandet. Han brännmärker sexuella våld mot kvinnor och flickor i krig.

Det räcker inte. Det behövs konkreta program för att driva på utvecklingen mot jämställdhet. Och en strategi att gripa och ställa våldtäktsstrategerna och deras underhuggare inför rätta.

The Beijing Platform från 1995 är en guldgruva för den som vill bygga upp sådana program. Globaliseringen behöver ha jämställdheten som marschriktning. Världen har inte råd med mindre.

Fotnot: För mer information om filmen se www.kvinnatillkvinna.se