Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaplig vinst fördet första kvartalet

Lovisagruvan i närheten av Stråssa fortsätter att gå bra. Första kvartalet resulterade i en vinst på tre miljoner kronor. Det är en förbättring med 58 procent jämfört med samma period i fjol.

– Det går skapligt, säger vd Jan-Erik Björklund. Priserna har stabiliserats på en skaplig nivå. Och det ser fortsatt bra ut under våren.

Den ovanligt kalla vintern ställde till produktionsproblem i januari och även i februari. Kylan gjorde att det frös i schakten.

– Vi tappade lite produktion när det var som kallast. Under ett par dagar stod produktionen helt stilla. Men vi kunde göra ett bra resultat i alla fall. Detta tack vare att malmpriserna var markant högre än under första kvartalet 2009.

Har vidtagit åtgärder

Nu har gruvan vidtagit åtgärder så att liknande problem kan undvikas i framtiden. Värmen från Lovisagruvan kommer att tillvaratas och värma upp schakten. En fläkt kommer vid behov att blåsa på varmluft.

Lovisagruvan, som bryter bly, silver och zink, är landets minsta gruva när gäller brytning av sulfidmalm. Med det menas malm som innehåller svavelföroreningar.

– Den malmkropp som finns räcker femton år framåt, säger Jan-Erik Björklund. Men vi har ändå planer på att börja undersöka om det finns mer malm i närheten.

Gruvföretaget planerar att börja leta efter ytterligare fyndigheter under 2011. Undersökningarna beräknas ta många månader.

– Vi har goda förhoppningar om att kunna hitta mer malm. Det vore konstigt om det tar slut helt utanför det område där vi redan vet att det finns malm.