Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skär inte ner på arbetslinjen i Örebro!

Annons

Socialdemokraterna skär ner på välfärden för fullt. För Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden landar prislappen på 4 miljoner kronor. Istället för att värna en arbetslinje som ger örebroare utan jobb en chans att komma in på arbetsmarknaden prioriterar de styrande partierna bort insatser som ska hjälpa dem att komma i egen försörjning.

Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har som mål att se till att så många örebroare som möjligt som kan arbeta också gör det, och att, vid behov, ge de som inte har ett arbete ett tillfälligt ekonomiskt stöd. Socialdemokraterna väljer nu att, tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna, skära ner på viktiga insatser för vuxenutbildning, arbete och modersmål.

Det ska löna sig att gå från bidrag till arbete.

Däremot väljer de att behålla arbetslöshetsbonusen som innebär att personer som varit arbetslösa i mer än sex månader får extra pengar för detta. Arbetslöshetsbonusen är en bidragsfälla som låser fast människor i utanförskap. Den här arbetslöshetsbonusen kostar upp till 5 miljoner kronor per år, vilket motsvarar det sparkrav som nu finns på Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Sedan 2004 har bonusen kostat örebroarna över 65 miljoner kronor. Ingen annan jämförbar kommun har denna bonus.

Istället för att betala ut mer pengar ju längre man varit arbetslös bör vi skapa incitament för att få fler att gå till egen försörjning och satsa på utbildning och arbetsmarknadsinsatser. Det ska löna sig att gå från bidrag till arbete. Detta är centralt för en lyckad arbetsmarknadspolitik, och därför vill vi att kommunen avskaffar arbetslöshetsbonusen istället för att spara på vuxenutbildningen och arbetsmarknadsinsatserna.

För oss Moderater och Liberaler är valet enkelt. Vi är inte beredda att offra de insatser som ger människor en möjlighet att få en utbildning, ett jobb och en framtid. De styrande partierna väljer istället att prioritera en bidragslinje framför en arbetslinje. Det är med sorg vi ser på Centerpartiets och Kristdemokraternas ökengång i vänsterdimman.

Christopher Rydaeus

Moderaterna, 2:e Vice ordförande i Vuxenutbildnings-

och arbetsmarknadsnämnden

Carl Kling

Liberalerna, ledamot i Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons