Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärgårdsväder och solgångsvind

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under sommaren har skärgården ofta soligare väder än inlandet. När temperaturen stiger på dagen över land bildas det stackmoln, men i skärgården stiger inte temperaturen lika mycket och därför får vi inte samma molnbildning där.

En annan faktor som påverkar molnbildningen är när skillnaden mellan temperaturen över land och hav blir tillräckligt stor. Då blir det ofta sjöbris som till en början blåser från havet mot land. Ett område närmast kusten avkyls då och det medför att molnen faller ihop och därmed får vi klart väder även där.

Sjöbrisen vrider under dagens lopp åt samma håll som solen rör sig och mot kvällen blåser det ofta nästan parallellt med kusten. Det innebär en sydlig eller sydostlig vind längs ostkusten och en nordvästlig eller nordlig längs västkusten. Därför kallas sjöbrisen ibland solgångsvind.

Den seglare som t ex vill resa runt södra Sverige och även ta en tur på Göta Kanal bör därför gå kanalen västerut och sedan utnyttja sjöbrisen runt kusten utan att behöva kryssa. Nu blir det inte sjöbris varje dag men den enda faktor man kan utnyttja när man planerar en längre sjötur är riktningen på sjöbrisen.