Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarp revisorskritikmot Formens hus

Kommunstyrelsen har brustit i sin uppsiktsplikt gentemot Formens hus. Bolagsstyrelsen har inte haft kontroll på ekonomin. Kritiken från kommunens revisorer mot hur Formens hus har skötts är skarp.

Annons

I mars 2010 gick bolaget Formens hus AB, där Hällefors kommun var delägare, i konkurs. Men verksamheten i huset har haft ekonomiska problem i princip från allra första dagen.

Nu har en granskning av styrning och kontroll över Formens hus gjorts av revisionsföretaget KPMG på uppdrag av kommunens revisorer.

– Det har inte framkommit några oegentligheter, inget som kan leda till någon polisanmälan. Men det finns många allvarliga brister som har framkommit, berättar Hans Eriksson (S), ordförande i kommunens revisorsgrupp.

Revisionsrapoporten är ett omfattande dokument och det talas om stora brister i den ekonomiska rapporteringen. De två allvarligaste felen är just hur kommunstyrelsen har misskött sin uppsiktsplikt, alltså kontrollen, av Formens hus, samt att bolagsstyrelsen inte har klarat att sköta ekonomin på ett strukturerat och affärsmässigt sätt.

– I princip har man försökt bygga en verksamhet på EU-bidrag och det har inte fungerat, säger Eriksson.

Revisorn Kim Mathson (S) använder uttrycket ”bygga luftslott” när hon ska beskriva hur ekonomin i Formens hus har missskötts.

Exakt vad satsningen på Formens hus har kostat kommuninvånarna är oklart. Troligen kommer aldrig den exakta kostnaden för detta heller kunna fastställas.

– Kommunens medfinansiering i EU-projekten som varit är 55,3 miljoner kronor, men det handlar om kostnader för främst personal och lokaler. Att säga vilka av dessa kostnader som kommunen skulle ha haft ändå, även om projekten inte funnits, går inte att säga.

Kostnader som kan sägas vara exakta just nu är på åtminstone 7,1 miljoner kronor. Det handlar om ett lån som stiftelsen Formens hus hade tidigare på 5,5 miljoner kronor som kommunen, som borgensman,  nu får överta. Och en fordran på 1,6 miljoner som kommunen hade i konkursboet som man inte fick ut.

Flera andra summor nämns i rapporten. Bland annat att kommunen år 2009 betalade 2,2 miljoner kronor till Formens hus som en förskottsbetalning på EU-bidrag, en utbetalning som skedde till ett bolag som redan då var konkursmässigt.

– Tyvärr är inte de ekonomiska bekymren för Formens hus över. Bara häromdagen begärde Formens hus 1,5 miljoner kronor från kommunen för att klara driften av huset 2011, säger revisor Torbjörn Ström (M).

Revisorerna påtalar även att de har uppmärksammat kommunstyrelsen på bristerna i projektet Formens hus vid ett flertal tillfällen tidigare utan att några åtgärder har skett.

Revisorerna begär ett svar på granskningen från kommunstyrelsen till 31 januari 2011. Hällefors kommun äger byggnaden Formens hus.