Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt gränskontroll gör det svårare för gängbrottsligheten

Annons

Örebro Vår nutids i särklass största samhällsproblem är den gängbrottslighet som förekommer i de så kallade utanförskapsområdena. Under 2018 dödades 45 personer i strider mellan olika kriminella gäng. Problemen med gängkriminalitet och internationella stöldligor har funnits länge i Sverige. Sett till antalet drabbade var 2018 det värsta året hittills.

För några veckor sedan larmade gränspolisen om att man inte klarar av att kontrollera vilka som kommer in i landet. Jag minns för några år sedan då tullen berättade om att om en inkommande bil innehöll flera personer än vad det fanns tullpersonal på plats så lät man bilen passera utan kontroll.

Bristerna vad gäller inpassering av människor och vapen har varit kända sedan länge. Hur har det annars kunnat vara möjligt med fritt inflöde av handeldvapen och handgranater från Balkanregionen. Det är inte bara inflödet av kriminella och vapen som är problemet. Det är också utflödet av de kriminella gängens stöldgods som heller inte kontrolleras. Tusentals svenskar har råkat ut för inbrott i sina hem utan att förövarna kunnat lagföras. Uppklaringsprocenten på de här mängdbrotten ligger på cirka 3 procent. Det betyder att 97 av 100 inbrott inte klaras upp. Hur stora vårt samhälles kostnader för terrorbrott, kriminella gängbrott inklusive skjutningar och inbrott är, lär inte gå att reda ut. Det handlar förstås om många miljarder.

Däremot skulle man kunna räkna på vad en heltäckande gränskontroll skulle kosta. Tänk efter hur enkelt det egentligen skulle vara att stoppa all den här importerade kriminaliteten vid våra gränser. Sverige har bara en fast förbindelse med Europa om man undantar finskt territorium. Detta är Öresundsbron. För övrigt är det bara att läsa in sig på färjornas ankomsttider till Sverige och med tillräcklig bemanning möta de kriminella där och genast ge dem en returbiljett tillbaka. Det är verkligen en skandal av stora mått att våra tidigare regeringar inte klarat av att hantera detta.

”Karl Johan”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons