Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skateprofil presenterad med eliten på plats

Klättra och åk skateboard på skoltid. Det ska bli verklighet genom John Norlandergymnasiets satsning på en extremsportprofil. En presentation av det skedde igår på Aktivitetshuset.

Annons

Mats Andersson från Örebro Klätterklubb kommer att vara instruktör för de elever som väljer klättring som extremsportprofil. Han menar att det är en satsning som kan ge flera positiva utslag på det övriga skolarbetet.

– Förutom det mest självklara att man håller sig i god fysisk form, finns även flera psykiska aspekter. Du lär dig att fokusera och koncentrera dig, avgörande egenskaper hos den som klättrar och som sedan även kan föras över på övriga skolämnen, säger Mats Andersson. Och han får medhåll av PJ Gustavsson, samordnare för extremsportprofilen.

– Om du vet att du åtminstone en gång i veckan på skoltid får ägna dig åt ditt stora intresse så blir det en morot i skolan, säger PJ, som har för avsikt att ibland bjuda in äldre duktiga åkare som ska inspirera de yngre.

Några av dem fanns på plats i aktivitetshuset igår eftermiddag. 24-årige Stockholmaren Tom Botwid tillhör Sveriges främsta skateboardåkare och körde så svetten lackade under ett första uppvisningsåk.

– Tänk om det hade funnits skateboard som tillval när jag själv gick i gymnasiet. Jag kan lätt säga att det hade varit roligare i skolan då. Det är skitkul att tillval av sådant här slag nu blivit allt mer accepterat och att det sprider sig, säger Tom.

John Norlandergymnasiet har även tecknat samarbetsavtal med flera andra föreningar för den tänkta idrottsprofilen. I samarbete med Kumla ridklubb och en förening för dem som rider islandshäst kommer det finnas möjlighet att utöva ridsport under gymnasieutbildningen. Tills vidare endast för den som har egen häst eller sköthäst. Och ett samarbete med Lena Johnsons dansstudio gör det möjligt att utöva främst disco- och streetdans som sin sport på skoltid.

Riktigt i detalj hur profilinriktingarna ska utformas är ännu inte klart. Dock ska instruktörer inom de olika sporterna finnas till hands med jämna mellanrum, och därimellan är tanken att eleverna ska träna individuellt eller i mindre grupper.

Annons