Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattesmäll mot ÖSK

ÖSK betalade en miljon kronor till konton i Bosnien och Tyskland.
Dold lön till förre stjärnanfallaren Nedim Halilovic, anser Skatteverket.
Nu tvingas ÖSK och spelaren betala mer skatt i efterhand.

– Vi har gjort fel och det här är dyra läropengar för oss, säger Jan Karlsson, ÖSK Elitfotbolls VD.

ÖSK:s värvning av anfallaren Nedim Halilovic sommaren 2006 bidrog till allsvensk uppflyttning, men har nu i efterhand fastnat i en större skatterevision av flera allsvenska fotbollsklubbar.

Skatteverket har synpunkter på att ÖSK efter säsongen betalade en miljon kronor fördelat på två olika konton i Tyskland och Bosnien. Pengarna var, enligt ÖSK, en övergångssumma för att köpa Nedim Halilovics spelarrätt från den kroatiska ligaklubben Varteks.

men Skatteverket slår ner på affären och menar att det i stället var en dold signing fee som via agenten Danko Djikic gick till spelaren själv.

ÖSK tvingas därför betala 394 819 kronor i arbetsgivaravgifter.

Nedim Halilovic upptaxeras med en miljon kronor och ska därför betala inkomstskatt 592 504 kronor inklusive ränta.

- Det kommer som en blixt från klar himmel för mig, säger Halilovic till NA.  

ÖSK menar att man har handlat i god tro.

– I efterhand kan man förstå hur Skatteverkets tolkning. Vi får dra lärdom av det här. I framtiden måste vi vara extremt noggran när det gäller internationella värvningar, säger VD Jan Karlsson.

ÖSK kommer inte att överklaga huvuddragen i beslutet och klubben kommer att betala summan på knappt 400 000 kronor till Skatteverket.

Saknar miljonbelopp

Men Nedim-avtalet är inte det enda Skatteverket haft synpunkter på. ÖSK Elitfotboll har inte betalat moms för intäkter klubbens del av tv-rättigheterna. Skatteverket saknar miljonbelopp. Men det kravet tar ÖSK-ledningen med ro.

– Jag är helt säker på att vi inte behöver betala den summan, säger ÖSK:s vd Jan Karlsson.

ÖSK är skyldig Skatteverket 1,9 miljoner kronor, enligt beslutet den 29 december 2009.

Skatteverket motsätter sig att ÖSK och de andra klubbarna i allsvenskan och superettan inte har redovisat och betalat moms för de stora miljonintäkterna som försäljningen av tv-rättigheterna till ISPR och Kentaro har gett under hela 2000-talet.

ÖSK har inte betalt moms eftersom klubben hävdar att man har sålt rättigheterna direkt till de två utländska bolagen som har säten i Tyskland respektive Schweiz. Man har sålt rättigheterna via förhandlingar som Svensk Elitfotboll, Sef, har skött för elitklubbarnas räkning.

Skatteverket menar i sitt beslut att Sef har sålt rättigheterna och sedan fördelat pengarna vidare till sina medlemsklubbar.

Efter en lång period av förhandlingar mellan Skatteverket, klubbbarna och Sef verkar affären nu vara på väg mot en lösning.

– Sef är på väg att momsregistrera sig. Vi kommer att vara tvungna att betala momsen men vi kommer att få tillbaka pengarna i slutänden, säger ÖSK:s ordförande Björn Åqvist till NA.

Björn Åqvist ser inte heller några problem att ligga ute med nästa två miljoner kronor.

–Det är inga problem, de pengarna har vi, säger han.

MER OM skattesmällen i lördagens papperstidning av NA: Läs fler kommentarer från ÖSK.

Läs om andra delar av ÖSK:s verksamhet som Skatteverket inte godtar.

Läs intervju med Nedim Halilovic.

Läs om upplägget ÖSK hade för att betala Nedim Halilovic.

Nedim Halilovic

Född: 1979-01-07

Vikt: 78 kg.

Längd: 188 cm.

Position: Anfallare.

ÖSK-debut: 4 september 2006: ÖSK-Åtvidaberg, superettan.

Seriematcher i ÖSK: 36.

Seriemål i ÖSK: 11.

Lämnade ÖSK: Sommaren 2008.

Minnesvärt: Avgörande tvåmålsskytt när ÖSK i serieavslutningen av superettan 2006 besegrade Assyriska och blev klar för allsvenskan.

(Källa: Sportklubben.net)