Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skickade inkassokrav innan sista datum

Ett inkassoföretag i Karlskoga skickade ut inkassokrav innan fakturan förfallit – nu ska företaget granskas av Datainspektionen.

Det var 27 juni i år som ett bolag i Stockholm fick ett inkassokrav på en faktura med förfallodatum 30 juni. Inkassoföretaget, som är baserat i Karlskoga, agerade i det aktuella fallet å Värmdö kommuns vägnar. Anmälaren yrkar i sin anmälan till Datainspektionen att de ska titta närmare på hur informationsutbytet mellan Värmdö kommun och inkassoföretaget går till samt vilka åtgärder som krävs för att verksamheten ska motsvara lagens krav.

Nu har alltså Datainspektionen beslutat att inleda en tillsyn mot inkassoföretaget.

Senast den 19 augusti ska inkassoföretaget yttra sig om vilka rutiner de har för att kontrollera att fakturor förfallit innan inkassokrav skickas. De ska även svara på om fler drabbats av för tidiga fodringar och hur de agerat efter att de uppmärksammat det inträffade. Om företaget anser att de agerat felaktigt vill Datainspektionen veta vilka åtgärder som vidtagits eller kommer att vidtas för att förhindra att samma sak inträffar igen.