Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidtalangen på pallen igen – men vågar inte hoppas på JVM: "Tar det som det kommer ..."

Han har tagit junior-SM-medalj i sprint två år i rad.
På lördagen var Zinkgruvans skidtalang Markus Johansson på pallen igen. Trots det vågar han inte hoppas för mycket på en plats till junior-VM.

Markus Johansson, 19, vann SM-guld i H18-klassen 2015 och silver i H20, den äldsta juniorklassen, i våras. Och på lördagen visade längdskidåkaren som tävlar för Zinkgruvans IF återigen att han är en av Sveriges största sprinttalanger.

I Idre-Särnatävlingarna, som lockar hela Sverigeeliten på juniorsidan, slutade han på andra plats bakom Hallbys Adam Persson i finalen.

– Jag låg länge en bit bak i fältet och avvaktade i finalen. Sedan försökte jag i sista backen, och då gick jag ikapp Adam som hade gått ifrån fältet. Men trots att jag försökte kom jag aldrig riktigt om, det blev nedförsbacke in mot mål och han höll undan. Det kanske hade gått att ta honom om uppförsbacken hade varit lite längre, säger Johansson.

Trots allt en ny andraplats, och Johansson, som fick förra helgens premiär i Bruksvallarna förstörd av en norrman som körde omkull honom i semifianlen, borde vara högaktuell för en plats i det svenska laget till sprinten i junior-VM i Salt Lake City i februari.

– Klart det skulle vara roligt, men jag har inte gjort någon jättesatsning mot JVM och sagt "jag ska dit", utan jag tar det som det kommer, säger han.

På seniorsidan tog sig både Karlslunds Maria Gräfnings och Garphyttans Axel Ekström vidare från kvalet. Gräfnings åkte ut direkt i kvartsfinalen, men Ekström vann sin och tog en slutgiltig elfteplats efter att ha åkt ur i semifinal.

De båda kör 10 respektive 15 kilometer i fristil på söndagen, medan Johansson i stället åker hem till Godegård för att ladda om inför kommande sprinttävlingar.

– Jag har haft en tuff träningsvecka i Idre och hårda tävlingar i Bruksvallarna förra helgen, så jag står över morgondagens lopp och åker hem några dagar i stället. Sedan ska jag till gymnasiet i Torsby, jag går sista året där nu, och så blir det ett läger i Ramundberget nästa vecka. Jag ska köra alla deltävlingarna i Sverigecupen plus SM i vinter. Men först blir det en mindre tävling, Björnjakten i Älvdalen om två veckor, säger Johansson.