Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skilj på de dåliga och de bra religiösa skolorna

Annons

Bort med de religiösa skolorna! Det hävdar Socialdemokraterna från ledande håll. De religiösa skolorna ska ut ur det svenska skolsystemet. Det är ett vallöfte.

Vad är skälet till det? De religiösa skolorna hindrar integration., menar S.

Är det sant? Inga undersökningar visar det. Därför vet vi inte, om det är sant eller inte. Det är bara en hypotes.

Silar inte S mygg och sväljer kameler?

Mot denna hypotes invänder jag följande i väntan på empiriska undersökningar.

De flesta religiösa skolor är kristna och i dem går framförallt barn från gamla svenska familjer. Är det de som inte integreras?

Det finns cirka 70 religiösa skolor och av dem är kanske 20 muslimska. Kan 20 skolor hindra integrationen? Om de motverkar integrationen, så är det lite i förhållande till andra faktorer som hindrar integrationen. Silar inte S mygg och sväljer kameler?

Media har visat att det finns muslimska skolor som visar drag som är oförenliga med den svenska humanistiska och demokratiska värdegrunden som den bland annat formuleras i skollagen. Sådana drag ska bort. Svenska skattepengar ska inte gå till verksamhet som motverkar det svenska samhällets värdegrund.

Till den värdegrunden räknas religionsfriheten, det framkommer av FN:s, av Europakonventionens och av regeringsformens deklarationer om de mänskliga rättigheterna. Men religionsfriheten är villkorad av andra mänskliga rättigheter. Ingen har rätt att kränka mänskliga rättigheter i Guds namn. Religionen har ett janusansikte, ett auktoritärt och ett humant. Den auktoritär typen av religiositet ska kritiseras i humanismens och demokratins namn. Men någras missbruk är inte ett skäl mot andras goda bruk.

Enhetssamhällets tid är förbi. Det finns religiösa skolor i hela världen. Ska de inte få finnas i Sverige? Skilj på bruk och missbruk!

Det finns dock en humanism som har kombineras med både judendomen, kristendomen och islam. Deras skolor ska uppmuntras. De bidrar till samhällets kitt: tillit, sammanhållning och därmed integration. Humanismen är grunden i samhället och världen. Men samhället är pluralistiskt. Enheten/humanismen bejakar mångfalden i religiösa, kulturella, ekonomiska och politiska former. Vi har både något gemensamt och något eget, både humanism och religion. Enhetssamhällets tid är förbi. Det finns religiösa skolor i hela världen. Ska de inte få finnas i Sverige? Skilj på bruk och missbruk!

När jag var domprost i Växjö, så ljöd psalmer i domkyrkans klockspel över stad och land. Det gör de alltjämt. I ett pluralistiskt samhälle är det självklart att böneutropen också ska ljuda. I ett pluralistiskt samhälle utsätts vi för många intryck som vi inte gillar. Det ligger i pluralismens villkor. Därför är tolerans ett fint kulturarv. Själv anser jag att böneutropen berikar. De visar att Sverige är en del av världen, inte en isolerad ö. Vem vill bo på en sån? Inte jag!

Johan Unger

kristen humanist Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel