Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skillnad på åsikter och kunskaper

Det är lätt att ha åsikter om allt om man inte bryr sig ett dugg om kunskap. Man behöver inte vända sig mot Vita Huset i USA för att se exempel på det.

Signaturen ”Alla har sitt eget ansvar” skriver i NA 2 juni: ”Jag tror inte att det är tidiga skoldagar som är problemet med att eleverna är trötta i skolan och inte kan prestera på topp.” Nyckelordet är ”tror”, för signaturen har inte brytt sig om att vetenskapen visar att hen har fel.

Hjärnan fungerar annorlunda under tonåren, till exempel är tonåringar mer morgontrötta. Vetenskapen må ha olika uppfattningar om mycket, men det är klarlagt att människan (särskilt hjärnan) behöver mer sömn än de flesta får i dagens samhälle. De flesta behöver mellan 7-9 timmar, varje natt, och bäst är att alltid ha samma sovtider. Sömnbehov, liksom sovtider, är olika för olika människor men av någon anledning har just tonårshjärnan svårare att somna tidigt – och behöver därför sova längre. Därför borde skolan snarare början mellan 9 och 10 på morgonen – om alla elever ska kunna prestera på topp, precis som andra påpekat i tidigare insändare.

Det kan man lära sig av någon minuts sökande på webben, eller genom att läsa böcker om vad forskare kommit fram till: till exempel lättillgängliga ”Sömngåtan” av hjärnforskaren Matthew Walker eller sammanfattningar från hjärnforskarna på Karolinska Institutet. Så hur svårt kan det vara att tycka till om sömn? Inte så svårt, men det blir bättre om man bryr sig om kunskap.

Björn Sundin

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel