Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skimrande exakt om Tolstoj-dotter

Carola HanssonMasjaAlbert Bonniers förlag

ROMAN. Carola Hansson har ett språk som höjer sig över vardagens tristess, är exakt, skimrande och omöjligt att värja sig mot. I romanen ”Masja” iakttar och tolkar hon det som en gång utspelade sig på familjegodset Jasnaja Poljana samtidigt som hon förankrar berättelsen, geografin och samhällsutvecklingen i vår tid. Hon är närvarande i texten, utan att ta över berättelsen eller moralisera över huvudpersonens tuffa strävan efter ett fungerande liv.

Författaren är väl förtrogen med Ryssland, dess litteratur samt familjen Tolstoj och har tidigare skildrat sonen Andrej och barnbarnet Ilja i romanerna ”Andrej” och ”Med ett namn som mitt”.

Masja var det femte av Leo Tolstojs och hans hustru Sofias 13 barn. När hon var två år gammal beskrevs hon av fadern som ”mycket klok och mycket ful. En svår kombination. Hon kommer att lida mycket, söka utan att finna – men aldrig ge upp sökandet efter det ouppnåeliga”.

I boken finns ett foto av familjen Tolstoj. Masja blickar allvarligt mot oss där hon sitter, späd och undanskymd i en mörk klänning.

Leo Tolstoj var en karismatisk författare och idealist som höll sin familj, inte minst favoritdottern Masja, i ett järngrepp.

Carola Hansson möjliggör ett hisnade möte med en ung kvinna som föddes 1871 och dog 35 år senare. Ett av årets stora läsäventyr.