Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skippa oron och sjung om studentens lyckliga dagar

Den generation som tar studenten i år kommer ut på en arbetsmarknad med goda möjligheter till att få ett arbete. Samtidigt visar prognoserna att många av dagens jobb kommer att försvinna inom 20 år.

Om bara några dagar är det dags för årets studenter att springa ut. Helt plötsligt blir det karnevalsstämning i stan. Dånande musik och gator fulla av sjungande och dansande studenter. Det är en dag av glädje, förväntan och en massa drömmar.

I år är jag en av de där föräldrarna som försöker hinna med att planera för dotterns student. Det känns ganska konstigt med tanke på att jag själv nyss tog studenten. Eller? Vid närmare eftertanke inser jag att det är väldigt länge sedan. Skillnaderna i vad som väntar är också ganska stora.

Jag slutade gymnasiet 1992. Jag och alla andra som tog studenten i början av 90-talet mötte en arbetsmarknad med skyhög arbetslöshet och ett Sverige som präglades av ekonomisk kris. Mellan 1990-1994 minskade antalet sysselsatta på arbetsmarknaden med över 550 000.

Förväntan och optimism möttes av pessimism och krossade drömmar om möjligheten till jobb med egen lön. Att flytta hemifrån, skaffa körkort och egen bil blev väldigt mycket svårare.

I dag är läget på arbetsmarknaden tack och lov ett annat. Vi har den lägsta ungdomsarbetslösheten på 14 år och det är oerhört glädjande. Den generation som tar studenten i år kommer ut på en arbetsmarknad med goda möjligheter till att få ett arbete. Ett jobb där du tjänar egna pengar, är i ett socialt sammanhang och kan förverkliga dina drömmar.

Vi har också ökad psykisk ohälsa bland unga. Här måste politiken och samhället verkligen göra mer.

Men allt är inte bara frid och fröjd i dag. För även om läget på arbetsmarknaden är annorlunda nu jämfört med på 90-talet, så finns stora samhällsutmaningar som drabbar främst unga. Allt för många går i flera år med otrygga anställningar och har svårt att hitta ett eget boende. Vi har också ökad psykisk ohälsa bland unga. Här måste politiken och samhället verkligen göra mer.

Men de kommer också ut på en arbetsmarknad som förändras snabbt. Prognoserna visar att många av dagens jobb kommer att försvinna inom en 20-årsperiod. Och visst går utvecklingen snabbt. En av de saker som är helt oumbärlig för de flesta tonåringar i dag är telefonen. När årets studenter började första klass lanserades den första Iphonen. Nu när de tar studenten är det via telefonen de får de flesta nyheter, och den mesta kommunikationen sker via sociala medier.

Häromdagen fick jag läsa ett tal som dottern hade skrivit i skolan inför studenten. Det berörde just temat förändring. Det stod så här: ”Sammanfattningsvis kan jag väl bara säga att efter våra tre år på gymnasiet är vi inte rädda för förändring, vi är beredda att skynda på den om det krävs.”

Jag gillar den inställningen. Så varför oroa sig när man kan njuta av försommaren och sjunga om studentens lyckliga dag.

Lena Rådström Baastad

Partisekreterare Socialdemokraterna