Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skjut inte upp OpenArt!

OpenArt är och har varit och en succé för Örebro. För besöksnäringen, för konstintresset men också för konstskaparna och konstnäringen. Liberalerna var en av initiativtagarna och har under alla år stöttat OpenArt. Därför är vi bekymrade över Kulturnämndens beslut att detta för Örebro så viktiga evenemang ska flyttas fram till 2022.

Vi känner väl till alla de skäl som lagts fram i det gedigna arbete som ligger bakom analys och motiveringar för att skjuta upp OpenArt. Likaväl måste risker vägas mot behovet av ett stort evenemang i Örebro nästa sommar. Det kommer att bli väldigt tomt utan ett OpenArt!

Liberalerna menar att kommunstyrelsen borde tagit ansvar för att säkerställa ekonomin genom att som skedde 2019 även utlova en förlustgaranti 2021.

Konsten och kulturens betydelse för människors möjlighet att lyfta blicken över nedslående omständigheter är betydelsefull för hennes mentala hälsa. OpenArt ger staden puls, livskänsla och framtidstro. Det är en händelse som lyfter hela staden.

Eftersom förberedelsearbetet med OpenArt löpt enligt plan fram till nuvarande pausläge och en utomhusutställning enligt OpenArt-ledningen ändå bedömts genomförbar med hänsyn taget till eventuellt fortsatta gällande restriktioner 2021 landar allt i finansieringsfrågan. Liberalerna menar att kommunstyrelsen borde tagit ansvar för att säkerställa ekonomin genom att som skedde 2019 även utlova en förlustgaranti 2021.

OpenArt:s vara eller icke vara är en fråga på denna beslutsnivå både i dag och för framtiden. Men den politiska viljan saknades och det beklagar vi. De externa parter som bidrar till utställningens ekonomi hade också behövt denna bekräftelse för att motiveras öka sin andel. Nu kommer Örebro och besökare förgäves ropa efter ett OpenArt sommaren 2021 och uppleva att något stort och viktigt fattas oss!

Börje Ström

Liberalerna, 2:e v ordförande Kulturnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel