Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SKL: "Luckra upp kravet på socionomutbildning"

I Ljusnarsbergs kommun slutar 10 socionomer på socialtjänsten på två månader. Att hitta nya socionomer att anställa är mycket svårt. Nu kräver Sveriges kommuner och landsting, SKL, att kravet på socionomutbildning luckras upp tillfälligt.

– Det har varit svårt för kommunerna att hitta socionomer en längre tid och idag är det extremt svårt. Därför har vi begärt att kravet på socionomutbildning ska luckras upp under en begränsad period, säger Åsa Furen-Thulin, sektionschef för vård och socialtjänst på SKL.

Detta krav ställs till socialstyrelsen. SKL är nu inbjudna att diskutera denna fråga i socialdepartementet.

– Vi vill att reglerna för myndighetsutövning i socialtjänsten tillfälligt breddas till att omfatta fler professioner.

Det ska kunna handla om att kommunerna till exempel kan anställa psykologer, betendevetare och jurister som temporärt ska kunna jobba med myndighetsutövning i socialtjänsten.

I Ljusnarsberg kan politikerna tvingas att jobba på socialtjänsten till dess att ny personal har anställts. Politikerna får dock inte göra myndighetsutövning utan enbart jobba med stödåtgärder för socionomerna.

Är situationen i socialtjänsten i Ljusnarsberg en extrem-situation? Eller befinner sig fler kommuner i en liknade sits?

– Många kommuner har mycket svårt att rekrytera socionomer, men att politiker ska tvingas att jobba i socialtjänsten har jag aldrig hört talas om tidigare, säger Furen-Thulin.

Om några veckor ska jurister från SKL besöka Ljusnarsbergs kommun och gå igenom vad som gäller för verksamhetsutövandet i socialtjänsten.

Mer om krisen på socialkontoret

Från den 15 februari till 15 april 2016 så slutar fem fast anställda, fyra vikarier samt enhetschefen på Ljusnarsbergs kommuns socialkontor. Samtliga tio slutar på egen begäran, de har alltså sagt upp sig från jobbet.

Dessutom går en socionom i pension. Kvar blir då två socialsekreterare, en kontorist samt tre anställda som jobbar med ensamkommande flyktingbarn.