Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbruk borde ske med miljötanke

Jag vistas mycket ute i den Svenska naturen för rekreation och avkoppling. Det är en förnämlig möjlighet men också en skyldighet, som bland annat regleras via allemansrätten. Du har rätt att vara i skog och mark, under förutsättning att det inte är inhägnat som privat tomtmark. Det är inte heller tillåtet att bryta kvistar eller grenar. Frågan är om detta endast gäller oss ”besökare” eller finns det motsvarande ansvar även för de som äger marken?

Jag stöter ofta på arealer där man maskinellt har avverkat skogen. Det lindas ofta in i ”mjukare” formuleringar såsom Föryngringsåtgärder eller Modern skogsvård. Vari ligger vården när man skövlar, och låter allt, utom den lönsamma trädstammen, ligga kvar. Tunga maskiner har kört upp stora spår i marken, ofta vattenfyllda, och gjort det mer eller mindre oframkomligt.

Jag har full förståelse för att man tar ner skog, men varför inte göra det på ett snyggt sätt! Jag förstår också att det kostar pengar att röja efter skövlingen. Men kan man kräva av oss att inte bryta kvistar eller grenar, måste man väl kunna ställa större krav på de som verkligen förstör. Allemansrätten verkar annars ganska ihålig och verkningslös.

Jag hoppas och tror att det är fler med mig som gjort samma reflektioner.

Det vore intressant om representanter från Skogsvårdsstyrelse, Naturvårdsverk, Länsstyrelse och Skogsbolag kunde yttra sig i frågan. Kanske för att få en större förståelse för eländet eller, i bästa fall, bättra sig.

Håkan Jaurén

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel