Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan backar – Mio får vara pepparkaksgubbe

Efter att NA skrev att tioårige Mio inte fick vara pepparkaksgubbe i Kanalskolans luciatåg har skolan backat i frågan.

NA:s berättelse om att tioårige Mio, som går på Kanalskolan i Laxå, inte fick vara pepparkaksgubbe blev uppmärksammad. Både på sociala medier och i andra tidningar fick den stort genomslag.

Men nu har alltså Kanalskolan ändrat beslutet. Till expressen.se uttalade sig Margaretha Zetterlund, verksamhetschef på barn- och utbildningsnämnden i Laxå kommun, om att det handlade om "ett missförstånd".

NA ringde upp.

Handlar det om ett missförstånd, Margaretha?

– Inte direkt ett missförstånd. Läraren och barnen hade gemensamt kommit överens om vilka sånger som skulle sjungas i luciatåget. Och då var inte pepparkakssången med. Därför ansågs det inte att det skulle vara några pepparkaksgubbar i luciatåget. Sedan hade läraren nog inte reflekterat över att det kunde vara barn som ville vara pepparkaksgubbar.

Men Mios mamma säger att läraren har sagt till henne att anledningen till att barnen inte skulle få vara pepparkaksgubbar var att det inte skulle stöta någon.

– Jag har fått en beskrivning av läraren i fråga, och det känner jag inte igen.

Mamman läste också upp ett sms där hon hade fått samma besked.

– Jag har inte sett det sms:et. Jag har pratat med läraren och hon säger att de elever som vill vara pepparkaksgubbar får vara det. Sångerna har barnen valt ut.

Kommer ni att servera pepparkakor i samband med luciatåget ändå?

– Det kommer vi inte göra. Det har varit tradition att luciatåget har bjudit på pepparkakor när de har lussat. Men nu finns det barn med olika allergier och därför kan vi inte göra det. Varje klass får avgöra vad de vill servera i samband med luciafirandet.

Men det finns ju många olika allergier. Då kan man nästan inte servera någonting?

– Ja, så börjar det ju att bli.

Så Mio och alla andra barn kommer få vara pepparkaksgubbar om de så önskar?

– Ja, det kommer de få vara, säger Margaretha Zetterlund.