Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan och ansvar gjorde Åsa politisk

 
Val 2014
Visa alla artiklar

NA:s serie om nya namn på valsedlarna fortsätter. I dag porträtteras Åsa Rosenberg (FP).

Åsa Rosenberg kom till Kopparberg 2008. Hon är civilekonom och har distansarbetat med att programmera system som analyserar modeller för prissättning. Nu är hon föräldraledig med sitt tredje barn.

– Jag tittade lite på

Moderaterna men insåg att jag är alldeles för liberal för dem.

Känslan av att mycket faller mellan stolar och att det saknas en ansvarstagande attityd hos kommunen är några frågor som gör att Åsa Rosenberg engagerat sig politiskt. Hon regerar emot att man inte tycks ta på allvar att Ljusnarsberg ligger i botten i nationella skolrankningar.

– Det är dåligt att ligga sist år efter år. Men mitt intryck är att kommunens attityd är defensiv i stället för konstruktiv.

Vad vill du göra åt Befolkningsminskningen i Ljusnarsberg?

– Eftersom skola och barnomsorg ofta fäller avgörandet för var barnfamiljer bosätter sig måste vi satsa på det. För min familj betydde förskolan Åstugan i Ställdalen mycket.

På grund av befolkningsminskningen är Ljusnarsberg en liten kommun med bland annat rekryteringssvårigheter, hur vill du hantera det?

– Trots att vi är en liten kommun är det resultaten som räknas. Om man misslyckas måste man anstränga sig mer. Det är svårt att boka en läkartid eftersom det är oklart när läkare är på plats. Det är problematiskt för äldre. Och att komma till akuten med små åkommor är pinsamt. Kanske har vi inte prövat allt för att hitta en lösning. Jag vill sätta press på landstinget i frågan.

Vad vill du göra för att förbättra folkhälsan i kommunen?

– Vi måste börja redan i förskolan. Allt blir lätt en ond cirkel med tråkiga skolgårdar och tråkig mat. FP:s linje är att ha fler vuxna i skolan som fångar upp problem tidigt.

Hur kan man skapa fler jobb i Ljusnarsberg?

– Många vill ha hit storindustrin men jag tror mer på utveckling av Ljusnarsberg som pendlingskommun och förutsättningar för distansarbete och tjänsteföretag.

Hur tycker du invandrings- och asylpolitiken skulle kunna bli bättre?

– Det är tur att vi har in-vandrare som kommer hit och startar företag. Asylpolitiken är en stor fråga som kräver att vi jobbar aktivt och att kommunen tar större ansvar. Kommunen kan bli bättre på att stötta och ta hjälp av föreningar för att engagera de som är nya här. Kommunikationen är dålig och det var en positiv att allmänheten bjöds in till information vid Syrienflyktingarnas ankomst.

Läsarna anser att skolan, vården och omsorgen blivit eftersatta, vad vill du göra för att förbättra situationen?

– Frågorna kräver kreativitet för att hitta lösningar. Jag tror att man är dumsnål och spar på sådant som kostar mer senare. Skolhälsa och hemtjänst är två exempel. Det är vanligt att hemtjänstpersonal blir utbränd och sjukskriven. Det vore positivt med Lagen om valfrihet inom hemtjänsten men tyvärr verkar det som att man tror att den bara kan fungera i storstäder