Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan viktig för Margeurite Wase (C)

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Inför valet presenterar vi nya namn på valsedlarna. I dag har turen kommit till Margeurite Wase, centerpartist i Hällefors.

Efter uppväxten i Saxhyttan bodde Margeurite några år i England och 20 år i Uppsala. Strax innan millennieskiftet kom hon tillbaka till Hällefors.

Här jobbar hon i äldreomsorgen. I hjärtat är hon en konsthantverkare, men konstaterar att det är svårt att leva bara på det.

– Jag gick in i politiken för att jag tröttnade på att sitta vid köksbordet och klaga, som de flesta andra också gör. Först i Hällefors oberoende, men när koalitionen sprack blev det centern.

Margeurite är ledamot i bildningsnämnden. Hon tycker att det i grund och botten inte spelar någon roll vilket parti man tillhör, på kommunnivå samarbetar man för ortens bästa. Oavsett vilken politik partierna för på riksnivå.

Hur ser du på befolkningsminskningen, och vad tycker du behöver göras för att locka fler att flytta till Hällefors?

– Det är ett jätteproblem. Man måste få fram jobb, få företagare att vilja flytta hit. Här finns livskvalitet. Vi har fibernät så det går bra att jobba hemifrån.

Hur ska Hällefors kommun förhålla sig till viltfrågan anser du?

– Jag tycker man ska acceptera att vargen finns här, och lära sig handskas med den på ett naturligt sätt, men ha rätt att skydda mot sig mot angrepp. Släpper man hundar i skogen får man skylla sig själv.

Hur vill du förbättra kommunikationerna för Hällefors del?

– Vi har fått expressbuss till Örebro, det är bra. Tåg från Göteborg fungerar bra. Men mot Stockholm är det hopplöst. Får jag fantisera blir det en helikopterplatta med flyg från Arlanda till våra naturupplevelser.

Arbetslösheten är hög, hur kan man skapa fler jobb i Hällefors?

– Skapa jobb gör man nog bäst genom att locka hit företagare. Men kommunen har inte möjlighet att bistå med gratis hyra eller egna starta eget-bidrag. Ett sätt att stödja nya företag är att handla på hemmaplan så de kan leva vidare.

Hur tycker du invandrings- och asylpolitiken skulle kunna bli bättre?

– Vi kan bidra med att ge en bra utbildning till dem som placeras här, ge bra kunskaper i svenska och praktikplatser. Då kan de sedan söka sig vidare i landet på samma villkor som andra.

Läsarna anser att skolan, vården och omsorgen blivit eftersatt, vad vill du göra för att förbättra situationen?

– Vi gör vad vi kan med de resurser vi har. Men vi behöver fler som bor här och betalar skatt. Det vore önskvärt om tjänstemän i kommunens organisation flyttade hit. Min vision om skolan är att skapa en jättebra kulturprofil. Det kunde locka folk att flytta hit.