Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolans trygghet försvinner på lovet

Sommarlovet är för de flesta barn en tid som förknippas med glädje, sköna dagar och kanske någon semesterresa. För de barn som utsätts för våld eller vanvård i hemmet, av någon som står dem nära, handlar sommaren om helt andra saker.

Annons

För många av barnen som far illa i hemmet är skolan en trygghet som försvinner när det ringer ut till sommarlov.

– Skolan är en social arena och en trygghet för många. Det finns också föräldrar som skärper sig för att de vet att barnen ska till skolan. De måste se till att barnen är hela och rena och att de inte sitter uppe hela nätterna. När inte skolans struktur finns så blir det mycket snurrigare, säger Per Åsell, kurator på Olaus Petriskolan och Norrbyskolan.

Även Bris, Barnens rätt i samhället, märker av en ökad oro bland de barn som kontaktar dem några veckor in på sommarlovet.

– Det är vanligare att barn kontaktar oss om konflikter i familjen under sommaren och är man utsatt för exempelvis våld i hemmet så blir skolan andrummet där man kan komma undan.

– När både skolan och fritidsaktiviteter tar semester blir det ännu jobbigare hemma eftersom barnet kan bli isolerat, säger Anna Holmqvist på Bris.

Om barnet är känt sedan tidigare av socialtjänsten finns det möjlighet till utökad hjälp på sommaren.

– De barn som har insatser från oss kan under sommaren få utökat bistånd utifrån individuell bedömning om behov av det, säger Birgitta Rasmusson, gruppledare på socialförvaltningens utredningsenhet barn och familj.

Per Åsell, kurator, talar engagerat om pedagogernas betydelse.

– Vi har pedagoger som hjälper föräldrar med hämtning och lämning, som medlar mellan barn och föräldrar. Skolan blir en kontrollmöjlighet.

Annons