Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolbygget blir dyrare

Tidsschemat för Skola 2010 är spräckt och projektet blir dyrare än beräknat. Ytterligare 4,7 miljoner krävs och ska lösas genom omfördelningar.

Första etappen av Klockarhagsskolans ombyggnad till en central skola för elever från förskoleklass till årskurs 9 är klar.

Upphandlingen av andra etappen spräckte dock tidsschemat då anbudstiden förlängdes för att främja konkurrensen. Fördröjningen ska inte påverka beräknat slutdatum. Skolan ska vara inflyttningsklar årsskiftet 2011/2012. Möjligtvis måste de yttre områdena göras klart kommande vår.

Fler olika kostnader

Kostnaderna för första etappen uppgår till 3,6 miljoner kronor, andra etappen 59,4 miljoner och utemiljön 4,25 miljoner. Tillkommer gör kostnader för brand- och inbrottslarm samt åtgärder i centralköket.

Byggstarten för etapp två har inletts och omfattar ombyggnad av Vinkeln och Linjalen samt nybyggnation av Rundeln som binder samman huskropparna. Matsalen ska också byggas om. Under tiden förläggs delar av skolans verksamhet i Godtemplargården.

Hela projektet skola kommer troligen att kosta 73,7 miljoner kronor. Det är 4,7 miljoner mer än de beräknade 69 miljoner kronor enligt beslut från 2008.

Kraftigt ökade priser

Det förklaras genom starkare konjunktur inom byggbranscher samt kraftigt ökade priser. Enligt kommunchef Lena Sahrblom motsvarar den högre summan de 69 miljoner politikerna fattat beslut om. Man anser att det är en indexreglering och att projektet håller fastställd rambudget.

Några extra pengar kommer inte att begäras. Kommunstyrelsen har beslutat att pengarna ska tas inom kommunens budgetram. Kommunförvaltningen får i uppdrag att hitta vägar för en omfördelning.