Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolhuset kommer att rivas

Glädjen är stor över att kommunen satsar på en nybyggd skola, men det skulle kunnat varit dubbel glädje om det gamla skolhuset klarat sig från rivning. Men det gör den inte. Byggnadsnämnden har nu fattat beslutet som ger rivningslov.

Beskedet om att skolan i Snavlunda blir kvar och att det dessutom blir i nya lokaler mottogs förstås positivt av byborna. Men det skulle även varit en vinstlott om den gamla folkskolebyggnaden från 1926 kunnat räddas åt eftervärlden, menar en del ortsbor.

I sista minuten

In i det sista, lite som fem i tolv, lämnades förslag om hur kommunen kunde göra, allt i mening med att kunna bevara den gamla kulturbyggnaden och ta den i anspråk för någon annan verksamhet. Nu blir det inte så, efter årsskiftet rivs det gamla skolhuset.

Samtidigt med att byggnadsnämnden lämnade rivingslov så beviljades även bygglovet för att uppföra den nya för- och lågstadieskolan samt en miljöbod. Redan i vecka sju börjar packningen av det som idag finns i sidobyggnaden, för att sedan, under sportlovet, anpassas i det gamla skolhuset. I de lokalerna ska eleverna gå under byggtiden.

Byggstart i mars

Redan första veckan i mars rivs sidobyggnaden, och går allt som det ska så startar byggnationen av den nya skolan två veckor senare, för att runt årsskiftet kunna tas i bruk. Enligt beslutet ska den gamla skolbyggnaden, som finns med i den kulturhistoriska byggnadsinventeringen som gjordes 1985, noggrant dokumenteras med foton och beskrivningar.

Snavlunda hembygdsförening kommer att ges möjlighet att gå igenom alla inventarier och ta tillvara på det som betraktas som kultuhistoriskt intressant att spara för eftervärlden.