Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen kritisk till Kumlaskola

Skolinspektionen kritiserar Kumla kommun med anledning av situationen för en elev på Vialundskolan. I samband med detta påpekas även flera brister i den nya likabehandlingsplan som togs fram på skolan förra våren.

Annons

NA skrev i höstas om anmälan till Skolinspektionen, inlämnad av mamman till en pojke på Vialundskolan som blivit mobbad i flera års tid. Skolinspektionen har nu fattat sitt beslut.

Saknar förebyggande insatser

Kumla kommun kritiseras för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra mobbningen.

Samtal och möten hölls i samband med några av de händelser som pojken råkat ut för, men någon utredning har inte gjorts för att klarlägga orsaken till mobbningen.

Kritiken gäller även att Vialundskolan inte gjort fler förebyggande insatser för att hjälpa pojken.

Ny plan – samma brister

I samband med detta skriver Skolinspektionen att de finner det anmärkningsvärt att den nya likabehandlingsplanen uppvisar samma brister som uppmärksammades i den förra planen under Skolverkets tillsyn i kommunen våren 2008.

Saknas gör bland annat tydliga rutiner för dokumentation över inträffade fall av mobbning. Den nya planen saknar även liksom den förra bland annat beskrivning av hur barnen varit delaktiga i arbetet med att ta fram planer mot diskriminering och kränkande behandling.

Skolinspektionen anser att bristerna i planen kan ha bidragit till att Vialundskolan inte kommit till rätta med pojkens problem.

Kumla kommun ska senast den 10 juni redovisa till Skolinspektionen vad som gjorts med anledning av beslutet.

Barn- och elevombudet kommer att utreda förutsättningarna för pojken att få ut skadestånd.

Annons