Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolkritik bemöts av kommunen

Skolinspektionen har tidigare riktat kritik mot kommunen beträffande lärarbehörighet. Detta är inget bekymmer, däremot finns svårigheten få lärare med rätt ämnestillhörighet.

Annons

I fjol genomfördes en kvalitetsgranskning på en rad skolor i landet, bland annat på Garhytteskolan och Kyrkbacksskolan. Undersökningen visade att lärare ofta undervisar i andra ämnen än de är utbildade i. Skolinspektionen anser inte det är okej.

– Lärarbehörigheten har vi inga bekymmer med. Däremot är det komplicerat att få lärare med exakt rätt ämneskompetens, säger kommunalråd Ewa-Leena Johansson (S).

– För oss blir detta en principiellt viktig fråga. Beroende på kraven kan det leda till att kommunen inte kan ha egna tjänster utan måste söka samarbete utanför kommungränsen.

Thomas Larsson, tf bildningschef, säger att situationen på en liten ort blir svår. Anställningsvillkor och lagar stämmer inte alltid överens med Skolinspektionens krav.

– Självklart söker vi lärare med rätt ämneskompetens. Lyckas vi inte måste det lösas ändå.

En vikarie kan anställas men efter ett par år blir den tillsvidareanställd.

– Vi styr inte över hela processen och måste självklart ta hänsyn till lagar som skyddar anställda.

I en kompletterande redovisning till Skolinspektionen påpekas att det vid en första anblick kan ses som att kommunen inte bemöter den begäran som ställts. Man framhåller att en alltför ensidig fokusering på lärarkompetensen som en kvalitetsindikator ingalunda utgör en garanti för att goda resultat uppnås. Kommunens avsikt är att med ett brett spektra av åtgärder förbättra kvaliteten, varav lärarkompetensen i undervisande ämnen är en del.