Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköllergårdens boende släpper skiva

Första försöket beskrivs av en av deltagarna som ”bedrövligt”, men nu har kören 80+ övat lite till och är redo.
Lagom till jul kommer deras första skivsläpp.

Annons

I det stora rummet på Sköllergården sitter ett gäng pensionärer omgivna av sladdar och mikrofoner. De intygar alla med sin sång att de tror på sommaren.

– Det låter jättebra, uppmuntrar pianisten Claes Mård från Studiefrämjandet i Kumla.

När Jag tror på sommaren är färdigrepeterad är det dags för Idas sommarvisa. Efter det är det skarpt läge, då ska kören spelas in. Men det är inte första gången de hör sig själva sjunga.

– I våras spelade vi in några sånger och det lät för bedrövligt ... Fast om man hörde det på avstånd lät det faktiskt lite bättre, säger körmedlemmen Irma Johansson med glimten i ögat.

Sedan den bedrövliga inspelningen har kören övat och nu är de uppsjungna och redo att spela in skivan som de hoppas ska bli en fin julklapp till nära och kära.

– Du vet, vi gamlingar har ju barn och barnbarn och barnbarnsbarn. Jag har beställt tio skivor som jag tänker ge bort, säger Irma.

Klara till jul

Totalt är 51 skivor beställda och man räknar med att de ska vara klara till jul. Hur omslaget ska se ut är lite oklart, mest för att kören inte enats om ett namn. Just nu verkar 80+ var det namn som ligger bäst till.

Varför just 80+, är alla i kören över 80 år?

– Uj ja. Det har vi passerat för länge sedan, säger Irma som berättar att sångfåglarna är mellan 85 och 98 år gamla.

”Håller en ung”

Många av dem har sjungit i kör förut.

– Jag har sjungit och trallat hela livet, men när man blir äldre tappar man ju sångrösten. Så nu går jag mest bara runt och låter, konstaterar Maj Persson glatt.

– Musik och sång är roligt och håller en ung. Det och gymnastik!

Initiativtagaren till skivan är Claes Mård som brukar åka runt på äldreboenden och spela musik för de äldre. Han berömmer sina sjungande entusiaster.

– Åldern har ingen betydelse. Vill man göra något så ska man göra det. Och de gör det toppenbra!

Fler äldreboenden har nappat på idén att spela in en skiva och på Sköllergården planerar 80+ redan en uppföljare. Och då är det julmusik som gäller.