Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolmaten ska blibättre och billigare

Kommunstyrelsen i Ljusnarsberg har beslutat att kostproduktionen ska omorganiseras. Kommunchefen Tommy Larserö har dessutom fått i uppdrag att utreda om Kyrkbacksskolan ska få eget tillagningskök.

– Vår strategi är att mat ska tillagas på alla ställen, säger kommunchefen. När det gäller Kyrkbacksskolan får vi vänta med ett beslut till dess vi vet vad som krävs investeringsmässigt.

Stelbent och osmidig

Kommunen har i dag tre tillagningskök och fem mottagningskök. Organsitionen är stelbent och osmidig samt kostar en hel del pengar.

– Den nuvarande hanteringen medför ofta dubbelt arbete och även ofta dubbla personalkostnader, säger kommunens kostchef Ulrika Persson Wexell. Den nya organisationen kommer att medföra ökad kvalitet på maten och färre transporter. Vi räknar också med mindre kostnader.

500 portioner

När kommunstyrelsen behandlade frågan handlade mycket av diskussionen om Centralköket. Där kommer cirka 500 portioner att tillverkas i framtiden.

Hyran för Central-köket är 547 000 kronor per år. Flera ledamöter undrade om köket behövs efter en omorganisation. Kommunens ekonomichef Bo Wallströmer sade att det blir svårt för kommunen att komma ifrån hyran eftersom det finns ett hyreskontrakt.

– Jag kan inte se någon ekonomisk affär för kommunen i och med att hyran för Centralköket finns kvar, säger socialdemokraten Gert Stark.

Ulf Hilding (M) tycker det är en vettig utredning och att det är värt att genomföra förslaget:

– Det handlar om att få ned de rörliga kostnaderna. De fasta kan vi däremot inte påverka, säger han.

Inga nyanställnighar

Omorganisationen kommer att kräva en del utbildning för personalen. Däremot kommer det inte att bli några nyanställningar.

– Vi har kokerskor som i dag jobbar som köksbiträden, säger kostchef Ulrika Persson Wexell. Kanske kan det vara så att hela gänget behöver en kurs för att höja kompetensen och få lite nya idéer.

Den nya kostorganisationen kan komma i gång tidigast vid årsskiftet.

Ingvar Svensson