Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolrektor röstades in i SD - mot sin vilja

Eddie Strömberg blev invald som ersättare i Sverigedemokraterna – mot sin vilja. Han är kritisk till valsystemet och nu vill han att kommunfullmäktige uppmärksammar saken.

När valet var över stod det klart att Eddie Strömberg, som är rektor på Alléskolan, fick två personröster på blanka sedlar. Därmed var han med som ersättare i Sverigedemokraterna.

– Det är inget trevligt, men så är tydligen valsystemet. Man kan skriva upp vem som helst, säger Eddie Strömberg uppgivet.

Han är kritisk till det svenska valsystemet:

– Det är kränkande för mig och min familj. Man hamnar i en sån situation där man ska rentvå sig och bevisa sin oskuld, säger Eddie Strömberg.

– Jag vill inte förknippas med Sverigedemokraterna i någonting. De är långt ifrån vad jag tycker och tänker. Jag delar inte deras åsikter. Jag jobbar dagligen för alla personers lika värde, fortsätter han.

Son till socialdemokrat

Eddie Strömberg är för övrigt son till socialdemokraten Håkan Strömberg, tidigare riksdagsman och mångårig ordförande i Hallsbergs kommunfullmäktige.

Nyheten om att Eddie Strömberg valts in på Sverigedemokraternas lista blev chockartat för honom.

– Är det verkligen sant, tänkte jag. Jag ringde länsstyrelsen kommande vardag och bad dem ta bort mig, men det visade sig inte vara så enkelt.

Skriftlig begäranHan blev i stället tvungen att lämna in en skriftlig begäran om entledigande till fullmäktige. När han plockas bort från SD:s lista kommer länsstyrelsen att göra en ny sammanräkning.

Hur det kommer sig att två personer skrivit upp honom på SD:s blanka valsedlar har han ingen aning om:

– Jag har inte besökt någon valstuga eller träffat någon invald i Sverigedemokraterna. Jag har aldrig yttrat någon uppfattning som skulle identifiera det här partiet, säger Eddie Strömberg.

Han var ersättare i socialdemokraterna under mandatperioden 2002–2006, men numera har han inga politiska uppdrag över huvud taget.

- Jag är utanför den politiska sfären och jag har inga tankar på att jobba politiskt, säger Eddie Strömberg.

MedgivandeHan tycker inte att en person ska kunna bli uppskriven på en valsedel om man inte har gett sitt medgivande till det.

I går kväll bifölls Eddie Strömbergs anhållan om entledigande av kommunfullmäktige. Ordförande Hans Karlsson (S) anser att det som Eddie Strömberg råkat ut för är anmärkningsvärt.

– Det är en brist i val-lagen om man kan bli invald för vilket parti som helst, säger Hans Karlsson.

Han anser också att om man vill föreslå någon annan i valet än de som finns uppskrivna ska man ha ett medgivande från den personen.

– Man bör kräva att han eller hon som gör valet i förväg har tagit reda på detta.

Hans Karlsson kommer att försöka förmå partikollegor i riksdagen att initiera en förändring i valsystemet. Någon form av skrivelse kommer också att skickas till länsstyrelsen i frågan.