Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolresultat är politikens ansvar

Svar

... till Sture Barkin, NA 4 september.

Det är, enligt min mening, ett politiskt ansvar att se till att alla skolor i Örebro är bra. Detta är vad varje skattebetalare ska kunna förvänta sig och framför allt vad varje förälder ska vara trygg i.

Tyvärr har dock Örebros styrande partier misslyckats. Tar vi resultatet från förra läsåret så är det så många som 23 procent av eleverna som inte har behörighet till gymnasiet. Ta in detta faktum. Vi har ett högt skattetryck i Örebro, en gigantisk organisation, tillväxt och inflyttning, vi bygger kulturkvarter och satsar skattemedel på att bygga om fullt fungerande gator men vi låter drygt var femte elev gå ur grundskolan utan fullständiga betyg!

Men, misslyckandet beror enligt min mening inte på det fria skolvalet. Här är jag och Sture Barkin oense. Jag håller inte med om resonemanget att resursstarka elever som väljer bort vissa skolor förstör för de elever som blir kvar. Vi kan inte lägg det ansvaret på eleven. Ansvaret måste läggas på de skolor som inte klarar sitt uppdrag. Eller rättare sagt på de politiker som inte fördelar resurserna rätt!

Att skolan dras isär i Örebro bero på att styrande politiker prioriterat annat före skolan. Det beror på en lång tradition av att vara nöjd med att en viss andel elever halkar efter och inte klarar skolan. Det handlar om att inte ta tag i problem och om att ha låga förväntningar, på skolan, rektorer, lärare och elever.

Barn är olika och alla skolor passar inte alla. Därför är det bra att kunna välja mellan skolor som har olika profiler och som gör olika. Grunden ska alltid vara att klara kunskapsuppdraget samt följa läroplan och skollag.

Nej, det fria skolvalet är inte boven i dramat. Skulden ska läggas på styrande politiker i Örebro som prioriterar fel och som har allt för låga förväntningar på kommunens viktigaste område!

Maria Haglund

Moderaterna, kommunalråd, Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel