Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolstrejk blir till skostrejk

Vi befinner oss i en historisk tid. Den pågående Coronapandemin orsakar lidande i form av död och ohälsa, men även fattigdom, arbetslöshet, ekonomisk osäkerhet. Krisen kräver av individer och samhällen att reagera med kraftfulla och omedelbara åtgärder för att begränsa skadan både i nutid och för framtiden.

Samtidigt får vi inte glömma att världen står inför en annan kris som liksom pandemin har hela jordklotet som sin arena. Klimatkrisen innebär den största utmaning som den civiliserade mänskligheten någonsin ställts inför. Den är inte bara global. Om klimatförändringarna inte begränsas radikalt kommer de försämra livsvillkoren för kommande generationer i en oöverskådlig tid.

Kan vi behålla två tankar i huvudet samtidigt?

Till följd av pandemin har inga demonstrationer kunnat genomföras som tidigare. Det betyder inte att den klimatrörelsen stannar av. Tvärtom fortsätter den att växa

Greta Thunbergs skolstrejk som 2018 blev startskottet på rörelsen Fridays for future har samlat miljontals människor världen över med uppmaningen till makthavarna att lyssna på vetenskapen och agera nu. Till följd av pandemin har inga demonstrationer kunnat genomföras som tidigare. Det betyder inte att den klimatrörelsen stannar av. Tvärtom fortsätter den att växa. Under helgen genomfördes på många håll i landet en sko-strejk för klimatet – de skor vi ställde ut på Stortorget fredagen den 29 maj representerar även de personer som på grund av rådande situation måste hålla sig isolerade.

Regeringar världen över spenderar nu enorma summor pengar i försök att begränsa effekterna av Coronapandemin. De finansiella stimulanser som nu rullas ut måste bidra till att uppnå målen i Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsmål. Detta är ett unikt tillfälle att investera massivt i fossilfria lösningar, samtidigt som människor med hjälp av omskolningsprogram och socialt skyddsnät snabbt måste kunna erbjudas nya jobb i hållbara framtidsbrancher.

I Örebro län innebär detta att se över de möjligheter till en grön omställning som finns lokalt och omsätta dessa utan dröjsmål.

Vårt krav gentemot politiker och makthavare är att de omedelbart, med människor och miljö i fokus tar de stora kliven mot ett hållbart och tryggt samhälle.

I Örebro län innebär detta att se över de möjligheter till en grön omställning som finns lokalt och omsätta dessa utan dröjsmål. Flera kommuner saknar fortfarande en lokal klimatplan däribland Nora och Lindesberg. Vi uppmanar dessa kommuner att omgående inleda ett sådant arbete för att ta sin del av ansvaret.

Kommunfullmäktige i Örebro ska i juni besluta om en ny hållbarhetsplan som med Agenda 2030 som utgångspunkt beskriver hur kommunen utvecklas fram till 2050. Mål om koldioxidneutralitet 2045 för hela kommunen formuleras, men det finns ingen konkret beskrivning av hur vi ska nå dit. Hållbarhetsplanen kan då knappast liknas vid en plan utan är mer en vision. För att ett förverkligande om målbilden ska bli möjlig föreslås en komplettering av klimatstrategin med en kommunal koldioxidbudget, som tydligt visar år för år inom vilka områden koldioxidutsläppen ska minska och i vilken takt. Även ansvariga enheter måste utses och konkreta åtgärder presenteras.

Blir utsläppsminskningen för liten under de kommande åren är den takt vi därefter måste anslå närmast omöjlig. Vi har inte råd att vänta.

Vi befinner oss i en historisk tid. Hur vill vi att historien ska fortsätta?

Ida Persson

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel