Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skomakeri från början av seklet

Stefan Lind heter jag och släktforskar lite. Har sedan barnsben hört talas om min farfars skomakeri. Men kvar i minnet finns bara att skomakeriet drevs av min farfar Henning Charles Lind född 1906 tillsammans med eller med stöd av en morbror som jag bara har efternamnet på, Sundberg. Kommer ihåg på 1970- och 80-talet att skomakeriet låg vid Våghustorget i Örebro och hade en vacker glasruta med Linds Skomakeri inslipat. Har Arkivcentrum någon information som kan stilla min nyfikenhet?

Svar: Skomakeriet startades 1912 av skomakarmästare Wiktor Skagerberg och var beläget på Gamla gatan 6. Fem år senare öppnades en filial på Drottninggatan 25 intill Våghustorget. Filialen benämndes snart Södra Hastighetsskosulningen och något senare ändrades firmans namn på Gamla gatan från W Skagerberg till Örebro Hastighetsskosulning eller ibland bara Hastighetsskosulningen. I slutet av 1920-talet registrerades de båda skomakerierna i två egna firmor, dock med samma ägare som tidigare.

Det var i firman Södra Hastighetsskosulningen som skomakarmästare Henning Lind blev delägare år 1933. Elva år senare hade Lind blivit ensamägare till denna firma, vars adress sedan omkring 1940 var Våghustorget 1. Han drev skomakeriet, som sysselsatte tre personer, till 1950 då det övertogs av Thore Andersson och firmanamnet blev nu Linds Skomakeri – Södra Hastighetsskosulningen. Tjugo år senare drevs rörelsen med oförändrat firmanamn av Lars Norgren. Då låg skomakeriet ännu vid Våghustorget 1, men flyttade i mitten av 1980-talet till Krämarens ”baksida” på Köpmangatan där man fortfarande fanns en bit in på 1990-talet med Lars Norgren som innehavare.

Örebro Hastighetsskosulning på Gamla gatan, med kontor, maskinverkstad och inlämningsbutik samt drygt fem anställda, fortsatte däremot att innehas av Skagerberg fram till 1948 då rörelsen övertogs av K. Ingvar Pettersson. I början av 1960-talet flyttade firman till Klostergatan 11–13 och under samma decenniums andra hälft hade man även klackbar på Storgatan 39. Firman lär dock ha upphört strax före 1970.

Avslutningsvis kan det nämnas att Wiktor Skagerberg var mångårig ordförande i Örebro Skomakarmästareförening, som bildades 1934, samt i Örebro läns Skomakeriidkares distriktsförening. Dessutom var han i USA under åren kring 1900, där han arbetade bl a i Chicago och Seattle samt prövade lyckan under en tid som guldgrävare i Alaska.