Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skräcklagen ställer till det för ÖSK

Skräcklagen fortsätter att spöka för ÖSK. Efter stjärnsmällen mot Malmö följde en tredje förlust för året mot Mjällby.

Jag gillar ändå Sixten Boströms oväntade drag för att bryta alla onda cirklar.

ÖSK-tränaren hade ändrat lagets grundspel. Och han kastade in en oväntad joker i Eric Bassombeng.

Det hade så när gett en poäng med hem till Närke.

Inför avspark på natursköna Strandvallen fanns en nyckelfråga: Vem skulle vinna mittfältet i avsaknad av Mjällbys rivjärn Tobias Grahn och ÖSK:s spelmotor Nordin Gerzic? Det var uppenbarligen en fråga som ÖSK-tränaren också grunnat på efter att tidigare ha kammat noll mot Mjällby. Förlust i både allsvenskan (0–2) och Svenska cupen (0–3) hemma på Behrn arena.

Hans drag blev oväntat. ÖSK ställde upp med två tillbakadragna mittfältare i Magnus Kihlberg och Astrit Ajdarevic. Normala 4-3-3 blev nu närmast 4-2-3-1 med en ensam spets i Paulinho.

Det blev onekligen tätare bakåt men kostade framåt. ÖSK hade fyra avslut på hela matchen, varav bara ett på mål. Ett spel långt från den charmiga offensiv laget bjudit på stora delar av säsongen.

Efter en spelmässigt pigg inledning blev det mycket fokus på kamp och förhindra framspelningar till Mjällbys blixtsnabbe El Kabir.

En bit in i andra halvlek kom nästa nyckelsekvens. Mjällby bytte in Marcus Ekenberg som oväntat bänkats samtidigt som Boström vinkade fram Eric Bassombeng.

Två jokrar. En kom att avgöra. Ekenberg visade kyla och rutin när första chansen dök upp.

Man riktigt såg hur tungt den smällen tog på ÖSK-spelarna. Förbannelsen slog till igen även om den varit nära att brytas.

Det går alltid att fundera på vad Nordin Gerzic kunde betytt för matchbilden. Men avstängningar hör till spelet.

Sixten Boström och laget gjorde ett allvarligt försök att hitta ett botemedel. Man var nära att lyckas. Jag tror därför baksmällan denna gång kan släppa fort.

Och Eric Bassombengs inhopp borgar för en fortsatt spännande höst.

Något helt annat: Det har sagts en hel del efter förra helgens huliganbråk i centrala Örebro. En oerhört allvarlig och ovanlig händelse i stan med tydlig koppling till en allsvensk fotbollsmatch som självklart måste belysas. Men i efterspelet har ÖSK-ledningen valt att lyfta fram mer än kärnfrågan. Här ett axplock av vad vd Jan Karlsson i veckan uttalat i olika sammanhang:

”Massmedia har ett ansvar att inte glorifiera sånt här”. (NA) ”Det har fått alldeles för stora proportioner” (Örebroarn) ”Att vi som vissa inom massmedia gärna vill vinkla det till, skall bära ansvar för enskilda grupperingars olagliga förfaranden vid enskilda tillfällen är att tillmäta vår resurs, kompetens och roll alldeles för omfattande.” (ÖSK:s hemsida)

Exakt vilka medier Jan Karlsson kritiserar är oklart eftersom han inte nämnt något konkret exempel. Synd eftersom det knappast underlättar en konstruktiv debatt. Men retoriken är bekant – skjut budbäraren istället för att diskutera sakfrågan.

Jag förstår olusten att bli förknippad med ett ligistbråk långt från arenan. Som enskild klubb kan ÖSK definitivt inte lastas för det som hände.

Problemet är att dessa ”enskilda grupperingar” valt sin identitet genom att slåss i fotbollsklubbars namn. Därmed blir detta ofrånkomligt ett problem som fotbollens ansvariga måste ta itu med. Oavsett hur orättvist man tycker det är. För den gemensamma nämnaren är just fotbollen.

I NA intervjuades en skärrad mamma som sa att hon aldrig skulle besöka Behrn arena efter det hon upplevt på Stortorget.

Hennes slutsats rymmer hela vidden av ett problem som fotbollens ansvariga måste hitta en lösning på tillsammans med andra samhällsaktörer.

I den frågan skulle jag därför vilja se ÖSK lika offensivt i ledningsrummet som dess lag är på planen.

Våga erkänna att detta är ett problem för fotbollen. Våga säga att ÖSK är en klubb som jobbar stenhårt för att detta inte ska upprepas. Ta alla oroliga synpunkter på allvar.

Ingen begär att klubben har alla lösningar, bara att man inser sin egen roll i sammanhanget.