Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrämsel gör inte vården starkare

Är det något vi verkligen inte ska upprepa från våren 2020, så är det masshysteri som skrämmer bort folk som behöver vård från sjukhusen. Helt plötsligt försvann många hjärtinfarkter från våra sjukhus. I Region Örebro går landshövdingen och smittskyddsläkaren ut och pratar om solidaritet genom en skrämselkampanj med appellen AW eller IVA.

Inte med ett ord nämner landshövdingen eller smittskyddsläkaren de besparingar som sker inom hela sjukvårdskedjan, som i verklig mening är en fara för patientsäkerheten. Samtliga verksamheter inom Hälso- och sjukvården i Region Örebro har under 2021 har ålagts ett sparkrav på 1 procent (+0,5 procent ytterligare för område specialiserad vård). Man frågar sig vilken solidaritet råder genom att skära ned mer i en redan nedbantad vård. Anledningen till att det är brist på vårdplatser är att platserna var för få redan innan pågående pandemi. Anledningen till bemanningsbristen är att det var för få anställda redan tidigare.

Sjukvårdens beredskap behöver stärkas. Det görs sannerligen inte med besparingar och skrämselpropaganda. Krögarna är en grupp som redan drabbats hårt av alla restriktioner och behöver inte fler påhopp.

Henrik Johansson

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel