Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräpig skärgård

På öarna i Vätterns skärgård utanför Olshammar ligger säckvis med skräp.
Blir det värre är det risk för landstigningsförbud, tror Nils Fors, yrkes­fiskare som engagerar sig i norra Vätterns skärgårdsmiljö.

Annons

Bland annat Lövön och Stora Aspön har blivit nedskräpade. Säckar med ölburkar, matförpackningar och glasflaskor ligger i anslutning till de iordninggjorda grillplatserna. När de lämnats har fåglar spridit ut skräpet ännu mer.

– Det är förfärligt, säger Nils Fors.

Välbesökta öar

Vätterns skärgård är välbesökt och öarna utanför Olshammar har förbättrats för att fler ska kunna ta del av båtlivet, samtidigt som miljön skyddas. Toaletter och soptunnor finns på flera öar, och vandringsleder och grillplatser har skapats.

Eftersom Nils Fors bor och arbetar i området är han väldigt engagerad i Vätterns vatten.

– Jag blir ofta uppringd när sådant här händer och jag ställer upp så mycket jag kan, säger han.

Ta med sitt skräp

Bengt Persson från skogsstyrelsen har kommit ut tillsammans med Nils Fors för att städa upp, trots att det inte är hans ansvarsområde. Skogsstyrelsen är ansvarig för tömning av de soptunnor och toaletter som finns på närliggande öar.

– Där det finns soptunnor brukar folk sköta sig. Finns det inga måste man ta med sig skräpet därifrån, säger Bengt Persson.

Vems ansvar?

Vem som egentligen bär ansvaret för att ta reda på skräpet när sådant här händer behöver utredas, konstaterar de båda. Askersunds kommun har fått kännedom om problemet när båtägare ringt in och berättat. Bo Lindh, kommunens gatu- och parkchef, säger att det är oklart om vem som blir ansvarig, men att det i grunden är markägaren som blir tvungen att städa.

– Det stora ansvaret bär den enskilde båtägaren, påpekar Bengt Persson.

VERONICA SVENSSON

Annons