Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrota Ädelreformen! - coronaviruset har avslöjat dess brister

Det ska alltså till en pandemi för att uppmärksamma bristerna inom äldreomsorgen i Sverige! Tänk att det inte räckte med otaliga upprop från undersköterskor som säger att de inte orkar längre.

Grundorsaken till bristerna är ett systemfel i organisationen. Ädel reformen 1992 var en av Sveriges största arbetskraftsförflyttningar. En del av personalen fick gå från landsting till kommun när kommunerna fick det övergripande ansvaret för vård och omsorg om de äldre. De äldres behov styrs utifrån socialtjänstlagen medan hälso-och sjukvårdslagen styr det medicinska ansvaret hos sjuksköterskorna, som får arbeta lite vid sidan om omsorgspersonalen. Läkarna kommer som konsulter från vårdcentralen.

I hemvården och i äldreboenden bor det numera allt sjukare människor. De problem med brist på utbildad personal som fanns 1992 kvarstår fortfarande, det går att komma ” direkt från gatan” och arbeta inom äldrevården.

Äldre sjuka personer behöver tillgång till medicinskt utbildad personal och för det behövs en helt ny organisation. Ett minimikrav är att alla är utbildade undersköterskor och att dessa fortlöpande ges utbildning. Det behövs sjuksköterskor och läkare utbildade i geriatrik.

Det är inte förvånande över de brister i kunskap om hygien och brister vad beträffar material som har nu har uppenbarat sig i många kommuner. I livets början ges en god vård med mödravård och BVC verksamhet för vi tycker det är viktigt med barn. Alla kommer till sist att hamna vid livets slut. Är det inte lika viktigt?

”Skrota Ädelreformen!”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel