Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skruva till falukorven

Folkhemskorven nummer ett är fortfarande poppis.
Men även den tål att skruvas till en smula.
Hämta inspiration från andra länder och laga falukorv på nytt sätt.

Annons

Vad hittar du i svenska folkets kundvagnar en stressad tisdag när det är en vecka kvar till löning? Ett stort antal falukorvar, den saken är klar.

Falukorven har blivit ett sätt att hantera vardagsmiddagskarusellen. Men vi är desto sämre på att variera hur den folkkära korven tillagas och serveras. Det blir som det brukar, potatismos och möjligen ugnsstekt med tomat och ost, på sant 1970-talsmanér.

Men faktum är att falukorven är en synnerligen tålig korvrackare som gjord för att hottas upp en smula. Dess smak är trots allt väldigt mild och därmed oerhört anpassningsbar.

Just därför har jag i dag valt att smaksätta den med influenser från andra länder och kulturer. Svenskaste svenskt får skönt sällskap utifrån. Cross-over på dalmål.

För namnet kommer verkligen från Falun. Förr användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen i Falu Koppargruva. Oxarna hämtades bland annat från Småland och slaktades när de väl kom fram till Falun, där köttet saltades och röktes.

Tyskarna hade stort inflytande vid gruvan på 1500- och 1600-talen och lärde även ut konsten att göra god korv av det rökta oxköttet.

På 1870-talet tog Anders Olsson, far till Melker Olsson, upp traditionen igen. 20 år senare hade han kommit fram till det perfekta korvreceptet - falukorv. Melkers är fortfarande de enda som tillverkar falukorv på plats i Falun.

En falukorv måste innehålla minst 40 procent fläsk- eller nötkött, men innehåller ofta mer. Leta gärna efter en kvalitetskorv med så hög kötthalt som möjligt. Och se upp för kassa kopior med likartade namn. Namnet är skyddat, så endast en äkta falukorv får heta falukorv. Någon måtta får det vara på variationen.

Annons