Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skuggor över skolorna

7,5 tjänster försvinner om Centralskolan och Finnerödja skola, fritidshem och förskola i Finnerödja tvingas spara 3,2 miljoner kronor.

Vad blir konsekvenserna om det dras in 3,2 miljoner kronor på Centralskolan, Finnerödja skola och fritidshemmet och förskolan i Finnerödja? Rektor Theo Kritikos skriver i sin konsekvensbeskrivning att förslaget innebär att fem tjänster dras in på Centralskolan. Konsekvenserna blir bland annat att klassernas storlek blir 35–50 elever. Det blir inga resursgrupper i matematik eller engelska. Profilverksamheterna försvinner och det kommer inte att finnas tillgång till några speciallärare.

Speciallärare försvinner

Sparförslaget för Finnerödja skola är 692 000 kronor. Det morsvarar 1,6 lärartjänster.

Konsekvenserna om sparförslaget går igenom blir att det inte finns någon tillgång till speciallärare i förskoleklass till skolår 3. Det kommer inte att finnas någon hjälp till elever med särskilda behov och det blir stora klasser om 35–40 elever med blandade årskurser.

På fritidshemmet och förskola i Finnerödja är sparförslaget 350 000 kronor. Där innebär förslaget att en förskollärartjänst på 90 procent dras in. Det skulle innebära att en förskollärare har ansvar för alla barn i både förskolan och på fritidshemmet, för närvarande cirka 60 barn. Theo Kritikos skriver i sin konsekvensbeskrivning att både personal och barn utsätts för en oerhört pressande situation där säkerheten inte kan garanteras.

Säger upp sig

Om förslaget om neddragningen på 3,2 miljoner kronor går igenom så kommer Theo Kritikos att avsäga sig sitt uppdrag och överlämna ansvaret till barn- och utbildningsnämnden.

Theo Kritikos ger följande förslag till besparingar:

º Alla elever i årskurs 5–6 i Laxå kommun flyttar till Centralskolans lokaler. Det skulle innebära stora samordningsbesparingar.

º Om en byggnation planeras, så bygg till Centralskolan så att det blir en skola 4–9.

º Inga investeringar under ett till två års tid. Det behövs lärare inte investeringar.

º En ombyggnation av Kanalskolan är inte nödvändig om årskurs 5 och 6 flyttar till Centralskolan.

º Behövs alla chefer inom barn- och utbildningsnämnden?

Hur mycket Centralskolan och Finnerödja skola, förskola och fritidshem kommer att få spara beslutas i och med arbetsbudgeten som det tas beslut om på barn- och utbildningsnämndens nästa möte den 22 februari.

Fotnot: Läs mer om sparförslagen vid Kanalskolan, särskolan, förskolorna Linnean, Jordgubben, Tiveds förskola, förskoleklass och fritidshemmet Lergöken samt dagbarnvårdarverksamheten i Laxå kommun i morgondagens tidning.